Účtenkovou loterii chce Andrej Babiš stihnout odstartovat ještě před volbami do sněmovny.

Hnutí ANO exministra financí Andreje Babiše využije účtenkovou loterii ještě před podzimními parlamentními volbami. Původně měla být Účtenkovka spuštěna až k 1. listopadu, ale ministerstvo financí změnilo názor a loterii odstartuje už o měsíc dříve. Důvodem má být efektivní využití státních peněz. Informaci uvedla MF Dnes.

Vláda se na jaře dohodla, že účtenková loterie k EET bude spuštěna až od listopadu. Nyní ale ministerstvo zjistilo, že loterie bude připravená ke spuštění už o něco dřív.

„Dodavateli vzniká nárok fakturovat měsíční paušál za poskytnutí služby už od 16. září … v této souvislosti za účelem účelného, hospodárného a efektivního využívání veřejných prostředků bude přistoupeno ze strany Ministerstva financí ke spuštění účtenkové loterie ke dni 1. října,“ je uvedeno v materiálu ministerstva.

Dodavatelem systému je firma DieboldNixdorf (dříve WincorNixdorf) a měsíční paušál za poskytování služby činí 1,25 milionu korun. Celkově za provoz loterie během pěti let ministerstvo firmě zaplatí 74 milionů korun.

„První slosování proběhne 15. listopadu. Losovat se bude z účtenek, které byly vystaveny v průběhu měsíce října,“ řekl ministr financí Ivan Pilný.

Na informační kampaň ministerstvo financí v letošním roce plánuje vynaložit 8 milionů korun. Úřad neplánuje žádnou televizní kampaň.

K propagaci loterie bude chtít maximálně využít hlavně sociální sítě – Facebook a Youtube.Kromě toho chystá setkání s podnikatelskými asociacemi které zaštiťují obchodníky a podnikatele a chce s nimi jednat o podpoře loterie.

Účtenkovka je prezentována jako nástroj, který má zvýšit účinnost fungování on-line kontroly podnikatelů, tedy systému elektronické evidence tržeb (EET). Podle ministerstva má zákazníky motivovat k přebírání účtenek, tím zvýšit efektivitu EET a podpořit řádný výběr daní.

(pel)