Návrh státního rozpočtu na rok 2018 předpokládá deficit 50 miliard korun.

Státní rozpočet ČR na následující rok předpokládá deficit 50 miliard korun. Návrh rozpočtu předloží Andrej Babiš (ANO) ještě před tím, než opustí post ministra financí. Původně se přitom předpokládalo, že příprava státního rozpočtu bude hlavním úkolem jeho nástupce, jímž by se mohl stát poslanec Ivan Pilný (ANO).

„Rozpočet je připraven, já jsem ho tenhle týden dokončil, já ho dám do připomínkového řízení. A ten rozpočet je skvělej,“ řekl šéf hnutí ANO.

Předpokládá prý rozpočet s deficitem 50 miliard.

Babiš počítá s tím, že vláda bude o návrhu rozpočtu na rok 2018 diskutovat do září. Rozpočet, který se chystá dát Babiš příští týden do eKlepu, tedy knihovny určené pro meziresortní připomínkové řízení a pro jednání vlády, podle něj počítá mimo jiné s navýšením důchodů o 501 korun, to je asi 23 miliard korun. Dále by se měly navýšit platy, investice, rozpočet obrany i pro sport.

„Doufejme, že už to bude rozdělovat jiná strana, ne ČSSD, aby to zase tam nerozdělovali v tom bytě,“ narážel Babiš na dotační kauzu ministerstva školství (psali jsme zde).

ODS návrh kritizuje

Občanští demokraté se do návrhu rozpočtu na příští rok pustili.

„Kdyby Babiš takhle hospodařil se svými firmami, tak už je dávno nemá,“ prohlásil ekonomický expert ODS a poslanec Jan Skopeček.

Podle Skopečka je částka 50 miliard v době ekonomického růstu nepřijatelná.

„Pan Pilný může dostát svému jménu a být v příštích měsících pilný a rozcupovat rozpočet. Pokud to neudělá, tak se ukáže, že je jen figurkou. Může dostát svým slovům, že je šetřivý,“ dodal.

Narážel tak na fakt, že Babiše by měl v ministerském křesle vystřídat šéf sněmovního hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO).

Letošní rozpočet čeká schodek 60 miliard

Rozpočet na letošní rok, jak ho schválila Sněmovna v prosinci, počítá se schodkem 60 miliard korun. Babiš tehdy ale vyjádřil přesvědčení, že výsledek bude lepší. Celkové příjmy schváleného rozpočtu představují 1249,3 miliardy korun a výdaje 1309,3 miliardy korun.

„Já mám za úkol sehnat peníze ještě z rozpočtu 2017… My nemůžeme destabilizovat vládu, my nemůžeme paralyzovat ministerstvo financí. My musíme udělat ten rozpočet, my potřebujeme samozřejmě, aby ta vláda dovládla,“ uvedl Babiš.

Loňský rozpočet počítal s deficitem 70 miliard korun, nakonec skončil v přebytku 61,8 miliardy korun.

(pel)