Mobilní služby jsou v České republice až o 79 procent dražší, než je průměr EU.

Mobilní služby jsou v Česku předražené. Češi platí za volání a surfování na internetu až o 79 procent více než je průměr v Evropské unii (EU). Předražená jsou zejména mobilní data a tarify s malými objemy volání a SMS, vyplynulo ze šetření spotřebitelské organizace Telefonující.cz.

Za vysoké ceny podle zástupců organizace mohou dvouleté úvazky, vysoké marže, absence čtvrtého operátora i extrémně velké rozdíly v nabídkách pro koncové spotřebitele a firmy.

„Neupíráme operátorům právo na poskytování podpultových cen, ale my chceme dosáhnout snížení ceníkových tarifů,” řekl předseda organizace Svatopluk Bartík.

Telefonující.cz srovnali veřejně dostupné nabídky operátorů v celé Evropě. Vytvořili čtyři typické skupiny spotřebitelů, které srovnávali. Vyšlo jim, že čtyřčlenná rodina v Česku zaplatí za volání a data 2499 korun, v EU průměrně 1994 korun.

Matka samoživitelka v Česku zaplatí za volání a data pro sebe a telefonování a SMS dítěte 1298 korun, v EU 760 korun. Důchodkyně v ČR dá za volání 549 korun, v Evropě 372 korun. Obchodní cestující v Česku zaplatí 1599 korun, v EU průměrně 891 korun.

„Domníváme se, že tarify českých operátorů jsou nejen neférově drahé a poskytují výrazně nižší zejména datová plnění, ale že v zemi s nízkou paritou kupní síly jsou jedním z hlavních rizikových faktorů chudoby. Těžko bychom hledali službu nebo zboží, která by byla proti zbytku EU o tolik předražená, jako právě české hlasové a datové tarify,“ doplnil Bartík.

Z průzkumu také vyplynulo, že nominálně je Česká republika 4. nejdražší v EU. Polsko je sice v absolutních cenách nejlevnější, ale podle parity kupní síly je ještě osm států EU levnějších. Podle parity je Česko 5. nejdražší. Avšak podle mediánových příjmů je ČR 3. nejdražší zemí EU.

Organizace proto chystá podnět pro Evropskou komisi a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za tzv. podbízivé ceny. Od toho si slibuje zákaz podnákladových cen a odstranění jedné z příčin neférově vysokých cen pro koncové spotřebitele.

Český antimonopolní úřad už také oznámil, že hodlá prošetřit podezření na kartel operátorů (psali jsme zde).

(pel)