Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš odpověděl na dopis premiéra, ve kterém Bohuslav Sobotka žádal vysvětlení nákupu dluhopisů Agrofertu za 1,482 miliardy korun. V dopise se Sobotka zajímal hlavně o to, jestli cílem Babiše nebylo vyhnout se placení daní.

Babiš se z kalhot vysvléct Sobotkou nenechá! Šéf ANO a ministr financí napsal Sobotkovi, že finanční úřad nebude prověřovat nezdaněné dluhopisy, které si Babiš nakoupil od vlastní firmy. Namísto toho Babiš na Sobotku zaútočil, když premiéra vyzval, aby vysvětlil privatizaci OKD, k níž došlo v době, kdy byl Sobotka ministrem financí.

„Žádné právní předpisy neupravují, kdo může dluhopisy nakoupit, ani nezakazují, aby dluhopisy nakoupil od své společnosti společník, nebo jiná společná osoba,“ napsal Babiš v odpovědi.

Premiér ministra financí minulý týden vyzval, aby uvedl, zda nákup dluhopisů Agrofertu v roce 2013 za 1,482 miliardy korun prověřila finanční správa. V dopise se Sobotka zajímal hlavně o to, jestli cílem Babiše nebylo obejít placení daní (více čtěte zde).

Babiš v odpovědi napsal, že Finanční správa již v minulosti dospěla k závěru, že vydání korunových dluhopisů nikdy žádný právní předpis nezakazoval a nezdanění úrokového výnosu „nelze bez dalších aspektů hodnotit jako nezákonné“. Premiérovi proto Babiš oznámil, že neshledává nezbytným provádět kvůli korunovým dluhopisům plošné daňové kontroly.

„Dluhopis se chová jako půjčka. Není výjimečné, že společnosti poskytne půjčku společník ze svých vlastních zdrojů,“ doplnil ministr.

Podle Babiše navíc mohl sám Sobotka zákon o danění korunovaných dluhopisů ovlivnit, jelikož v době jeho projednávání seděl v poslanecké lavici.

Babiš rovněž v dopise Sobotku vyzval, aby pověřil civilní rozvědku prověřením možné korupce v souvislosti se stanovením výše základu pro vyměření zdravotního a sociálního pojištění OSVČ či superhrubé mzdy. Podle ministra jsou to případy „nesystémového ohýbání daňového základu“ ze strany některých ministrů financí.

Babiš také žádá premiéra o vysvětlení okolností privatizace těžební firmy OKD. Sobotka byl ministrem financí ve vládě Stanislava Grose, která v roce 2004 schválila prodej menšinového státního podílu v OKD.

(pel)