Premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) došla trpělivost s ministrem financí Andrejem Babišem. Předseda vlády poslal Babišovi dopis, kde ho žádá o vysvětlení ke korunovým dluhopisům Agrofertu. V dopise Sobotka Babiše upozornil, že jako ministr financí je zodpovědný za výběr daní, což je ale v rozporu s vyváděním nezdaněných peněz z vlastní firmy, a vyzval ho, aby vše vysvětlil. 

„Nejedná se o podezřelé jednání s cílem obejít placení daně?“ uvedl Sobotka v dopise, kterým navázal na svůj předchozí výrok o „ojebávání“ státu. Babiš nakoupil v roce 2013 dluhopisy své tehdejší společnosti Agrofert za 1,482 miliardy korun.

Sobotka v dopisu odkazuje na rozhovor bývalé náměstkyně ministerstva financí Simony Hornochové, která Hospodářským novinám řekla, že emise korunových dluhopisů byly běžným způsobem, jak se vyhnout zdanění dividend.

„Pokud vím, Finanční správa neudělala naprosto nic,“ uvedla.

Premiér v dopise píše, že by ho překvapilo, pokud by se problémem Finanční správa nezabývala.

Od Babiše proto Sobotka žádá sdělení, k čemu Finanční správa při prověřování případně dospěla a jaká navrhuje opatření.

„Došlo už v některých případech k doměření daně, případně kdy k tomu dojde?“ ptal se premiér Babiše v dopise.

Požádal ministra rovněž o stanovisko k situaci, kdy právnická osoba vydá korunové dluhopisy a koupí je jen její majitel.

„Nejde o situaci, která si žádá prověření ze strany Finanční správy? Nejde o situaci, která si žádá prověření v zájmu státního rozpočtu a občanů ČR?“ napsal.

Babiš prý jen využil Kalouskova zákona 

Andrej Babiš označil Sobotkovo jednání za nestandardní.

„Pan premiér má tři nové americké poradce, tak mu asi poradili, aby do mě každý den kopal, jak to tak vypadá,“ postěžoval si s tím, že premiér dopis poslal jemu a zároveň médiím.

„Pan premiér kritizuje to, co sám mohl napravit, mohl hlasovat v roce 2012 pro zdanění dluhopisů, a pokud pan Kalousek udělal špatný zákon a pan premiér to schválil, dokonce ani pak nehlasoval dodatečně pro zdanění dluhopisů, tak je to pokrytectví,“ dodal.

Finanční správa je podle Babiše nezávislá, takže jí nemůže nařizovat, co má dělat, ale nařídil kvůli záležitosti interní kontrolu. Přes všechny výhrady prý Sobotkovi na dopis odepíše.

Finanční správa se k problematice dluhopisů vyjádřila obecně s tím, že „pokud v souvislosti s dluhopisy pracovníci Finanční správy zjistí skutečnosti, které jsou v rozporu s daňovými předpisy, potom se v souladu se základním cílem správy daně, tedy správně stanovit a vybrat daň, tímto porušením zcela jednoznačně zaobírají.“

Babiš odmítá, že nákupem dluhopisů porušil zákon, Sobotka mu nedávno vulgárně vyčetl, že ale předpisy obešel, a obral tím stát na daních. Ministr financí minulý týden řekl, že navrhne, aby byly zdaňovány výnosy z korunových dluhopisů vydaných v době, kdy dani nepodléhaly. Změna by měla platit od příštího roku.

(pel)