Babiš použil korunové dluhopisy, aby důkladně ojebal český stát, napsal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na svém Facebooku.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) využil ministr financí Andrej Babiš (ANO) korunové dluhopisy k tomu, aby „důkladně ojebal český stát“. Podle Sobotky se Babiš chová pokrytecky, když inkasuje nezdaněné peníze z dluhopisů Agrofertu, a zároveň se tváří, že bojuje s daňovými úniky. 

„Řečeno jednoduchým trumpovským jazykem: Korunové dluhopisy byla cesta, kterou využil miliardář A. Babiš k tomu, aby důkladně ojebal český stát. Říká, že to bylo chvíli legální,“ uvedl Sobotka na Facebooku.

Podle Sobotky je pokrytectví, když Babiš inkasuje peníze z Agrofertu, aniž by je zdanil, a současně se tváří, jak bojuje s daňovými úniky.

„To je šaškárna!“ zakončil svou litanii Sobotka.

Média již dříve uvedla, že se Sobotka rozhodl změnit strategii na sociálních sítích. S tím mu má pomoct tým expertů na komunikaci s voliči, které začal dávat dohromady poslanec Jan Birke coby nový volební manažer strany.

Na první „ukázku“ už zareagoval i samotný Babiš. Podle něj jde o zřejmě o nový styl Sobotkovy komunikace.

„Já ho takhle nikdy mluvit neslyšel. Každopádně jsem neudělal nic nezákonného a nikoho jsem nepovedl. Je to lež, kterou odmítám,” reagoval Babiš.

Dále připomněl, že Sobotka si našetřil z poslaneckých náhrad na byt a nevýhodně zprivatizoval OKD. Žeby sám využil mezeru v zákoně při nákupů dluhopisů v hodnotě jedné koruny vydané v roce 2012, Babiš odmítá.

Předpis má podle něj navíc na svědomí někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Lidem, jako je Kalousek, se zodpovídat nebudu… Nebudete říkat, že tady dělám daňové podvody,“ prohlásil Babiš.

Následně vyzval předsedy ostatních sněmovních stran, aby stejně jako on zveřejnili své příjmy. Premiér Sobotka ale v reakci na to uvedl, že jeho příjmy za posledních 20 let jsou zcela transparentní. Babiš se tím podle něj jen snaží odvrátit pozornost od svého problému s nákupem korunových dluhopisů od Agrofertu.

Komentář: Sorry jako, ale ministr Babiš není úspěšný ani etický. Z politiky by měl odejít

(pel)