Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka plánuje do voleb zvyšovat důchody, nemocenskou, minimální mzdu nebo třeba platy státních zaměstnanců.

Ačkoliv parlamentní volby proběhnou až na podzim, šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka se rozhodl se svými ministry začít kampaň co nejdříve. Oslovit chce především státní zaměstnance, seniory a rodiny s dětmi – všem těmto případným voličům slibují více peněz.

Sobotka hodlá krátce před volbami zvyšovat důchody, nemocenskou, minimální mzdu nebo třeba platy státních zaměstnanců. Sociální demokraté trvají na návrhu posílení důchodového účtu 60 miliardami korun z přebytku loňského rozpočtu. Celkem by tak na speciálním penzijním účtu, který je součástí rozpočtu, vznikla na valorizaci penzí rezerva 84 miliard korun.

„Trváme na tom, aby se vytvořila rezerva na valorizaci penzí,“ uvedl předseda vlády.

V době, kdy se zemi hospodářsky daří, by podle něj měla vláda napravit chování kabinetů z 90. let, kdy byly peníze na důchody používány i k jiným účelům. Účet by měl sloužit pro příští léta na zajištění valorizaci penzí bez ohledu na hospodářský růst.

Návrh ČSSD představila koaličním partnerům. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš po jednání řekl, že s rozhodnutím o využití přebytku počká do 30. dubna, do kdy má vláda návrh na použití peněz předložit Sněmovně.

„Nechme běžet letošní rozpočet a uvidíme, jak bude vypadat koncem března,“ řekl po jednání koalice Babiš.

Babiš má k návrhům koaličních partnerů výhrady

Představy hnutí ANO a ČSSD na využití přebytku jdou podle Babiše stejným směrem, jen o nich jinak hovoří. Výhrady má ministr financí k návrhům KDU-ČSL, která chce přebytek použít na posílení investic.

KDU-ČSL chce podle prvního místopředsedy Mariana Jurečky část přebytku směřovat na zlepšování života lidí na venkově, konkrétně na výstavbu vodovodů a čistíren odpadních vod a opravy silnic druhé a třetí třídy.

„Není možné, abychom měli přes dvě stě obcí, kde nemají vodovod a obyvatelé chodí tři měsíce v roce pro vodu s kanystry a obce, kde není kanalizace ani čistírna odpadních vod a přepady ze septiků tečou do potoků a řek. Chceme, aby se i mimo Prahu a velká města žilo kvalitně,“ uvedl Jurečka.

Státní rozpočet loni skončil v přebytku 61,8 miliardy korun, což je nejlepší výsledek od vzniku Česka. Podle analytiků přebytek odráží dobrý výkon ekonomiky a nízké investice. Vládní politici přičítají přebytkové hospodaření ekonomickému růstu, úsporám ve státních výdajích a lepšímu čerpání peněz z EU.

Podle opozice ale občané dopady rozpočtového přebytku nepocítí ani na daňových úlevách, ani na zlepšení služeb.

ČSSD chce tlačit také na zvyšování platů 

ČSSD chce do voleb ve vládě také prosadit zvýšení přídavků na děti či otcovskou dovolenou. Soustředit se bude i na seniory, zaměstnance nebo bezpečnost.

„Máme možnost prosadit změny, které budou znamenat konkrétní zlepšení,“ uvedl Sobotka.

Ministryně sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) se chystá přeložit návrh, aby se od roku 2018 zvýšila minimální mzda a co nejvíce se přiblížila na úroveň 40 procent minimální mzdy.

„Byl bych rád, aby od prvního července letošního roku byla zrušená první a druhá tarifní tabulka, což by nám umožnilo zlepšit odměňování těch nejhůře placených zaměstnanců ve veřejném sektoru. Pro rok 2018 pro nás bude prioritou další růst tarifních mezd zaměstnanců veřejného sektoru,“ dodal premiér.

Tím chce tlačit na růst mezd obecně, věří, že se státními platy porostou i mzdy v soukromé sféře.

Sociální demokraté jsou přesvědčení, že ekonomický růst jim umožňuje „sáhnout“ i do zdravotnictví. Počítají nejen s již ohlášeným růstem platů zdravotních sester, ale současně se pokusí snížit výdaje důchodců.

„Jsem rád, že mohu oznámit, že se budou snižovat doplatky na léky pro důchodce a děti z dvou a půl tisíce korun na tisíc korun ročně. U věkové kategorie nad 70 leto to bude pět stovek ročně,“ popsal další připravovanou úlevu ministr zdravotnictví.

(pel)