Německo navrhuje sankce pro ty země, které odmítají brát zpět své občany.

Německo by mělo zvážit zavedení sankcí vůči těm zemím, jež odmítají brát zpět své občany, kteří ve spolkové republice nedostali azyl. Je o tom přesvědčen šéf sociálnědemokratických poslanců Thomas Oppermann.

O důslednějším tlaku na země původu přistěhovalců se v Německu mluví zejména od prosincového útoku na vánoční trh v Berlíně.

Německo se opakovaně snažilo vyhostit Tunisana Anise Amriho, který se později stal pachatelem útoku v německém hlavním městě. Tunisko se tomu ale dlouho bránilo a potřebné doklady nakonec vydalo až dva dny poté, co vjel Amri kamionem do lidí na vánočním trhu.

K politikům, kteří požadují důslednější postup vůči zemím původu, se přidal také Oppermann z vládní sociální demokracie. Médiím skupiny Funke řekl, že je nesnesitelné, když návrat desítek tisíc lidí selhává na nedostatečné připravenosti zemí původu vystavit pasy.

Ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU) musí podle Oppermanna na země původu více tlačit.

„Přitom nemohou být vyloučeny ani hospodářské sankce,“ uvedl Oppermann.

Předseda Zelených Cem Özdemir navrhuje státy původu, z nichž se debatuje zejména o Maroku, Alžírsku a Tunisku, motivovat i pozitivně. Například větším množstvím stipendií pro studenty nebo usnadněním získávání víz.

(pel)