Část Američanů nesouhlasící se zvolením Donalda Trumpa prezidentem USA vyrazila na protestní akce do ulic. Rozbíjeli výlohy a zapalovali ohně.

Nespokojení odpůrci nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa v Kalifornii po zveřejnění výsledků voleb vyrazili na protest do ulic. Rozbíjeli výlohy a zapalovali pneumatiky a odpadky. Antitrumpistické demonstrace se konaly v New Yorku, Chicagu, Clevelandu, Nashvillu, San Francisku, Seattlu a na řadě dalších míst USA. 

Tisícovka demonstrantů se shromáždila na newyorském Manhattanu a skandovala: „Trump není náš prezident.“ Mezi asi 5000 lidí protestujících před newyorskou Trump Tower, sídlem společností nového prezidenta, se objevila i Lady Gaga. Popová hvězda během kampaně energicky podporovala Trumpovu protikandidátku Hillary Clintonovou.

V Chicagu se zhruba 1800 lidí pokoušelo dostat k Trumpovu hotelu v centru města za volání hesel „Ne Trumpovi! Ne KKK (Ku-Klux-Klan)! Ne rasistickým USA“.

Na dopravní tepně Lake Shore Drive vedoucí po břehu Michiganského jezera demonstranti nesli transparent „Stále nemohu věřit, že musím demonstrovat za lidská práva“. Z davu se ozývaly i vulgární urážky adresované zvolenému prezidentovi. V Chicagu, stejně jako v New Yorku a Washingtonu, se protesty soustředily do okolí budov, které Trump vlastní.

V Los Angeles se demonstranti soustředili u městské radnice a nesli protestní hesla v angličtině a španělštině. Zapálili maketu hlavy Donalda Trumpa.

V Oaklandu na předměstí kalifornského San Franciska frustrovaní odpůrci Donalda Trumpa spálili figurínu budoucího prezidenta USA.

Protesty zorganizovali i studenti Kalifornské univerzity v Berkeley.

Ve městě Davis severovýchodně od San Franciska zase studenti uspořádali protestní pochod, na kterém provolávali hesla proti Donaldu Trumpovi.

Další demonstrace se konaly ve Filadelfii, Bostonu, Portlandu, Austinu i jiných městech.

Americký stát Kalifornie patří k tradičním baštám demokratů. Protestující si převážně stěžují na Trumpův plán postavit zeď na hranicích s Mexikem a jsou proti jeho kampani, i proti xenofobním výrokům, které mnohé vyděsily.

Hillary Clintonová zde v úterních prezidentských volbách získala podporu 61,4 % voličů, když pro ni hlasovalo 5,4 milionu občanů Kalifornie.

Pro Trumpa v tomto státu hlasovalo „jen“ 33,3 % lidí (2,9 milionu). (sfr)