Hillary Clintonová předstihla v průzkumu DonaldaTrumpa o rekordních 14 procent.

Demokratická kandidátka na prezidentku Spojených států Hillary Clintonová vede nad svým republikánským protivníkem Donaldem Trumpem o rekordních 14 procent. Vyplývá to ze společného průzkumu agentury AP se společností GfK.

Pro Clintonovou by nyní podle průzkumu zvedlo ruku 51 procent dotázaných, pro Trumpa 37 procent. Náskok si bývalá ministryně zahraničí zajistila rostoucí voličskou základnou mezi demokraty, masivní kontaktní kampaní a stoupajícím nadšením jejích stoupenců, a to i mezi republikány.

Clintonová vede podle většiny předvolebních průzkumů z minulých týdnů. Její náskok se pohyboval mezi 4 a 12 procenty. Podle analytiků se blíží bodu, kdy její vítězství už bude nezpochybnitelné.

Clintonovou podporuje 90 procent demokratických voličů, ale také 15 procent republikánů, tvrdí průzkum AP/GfK. Asi 74 procent respondentů je nyní přesvědčeno o jejím vítězství. V září jich bylo 63 procent.

Podle dalšího provedeného průzkumu agentury Reuters a společnosti Ipsos dokonce většina Trumpových stoupenců už nevěří, že jejich kandidát volby vyhraje. Vítězství newyorského magnáta tipuje 40 procent republikánů, vítězství jeho soupeřky 41 procent. Ještě v září by si na výhru Trumpa vsadilo 58 procent republikánských voličů.

(pel)