Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se má omluvit moravskoslezskému hejtmanovi Miroslavu Novákovi za výroky o "tunelu".

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se má omluvit moravskoslezskému hejtmanovi Miroslavu Novákovi za výroky o „tunelu“ a „kšeftech“. Babiš má také Novákovi zaplatit odškodné ve výši 100 tisíc korun. Rozhodl o tom Okresní soud Praha-západ. Ministr financí ale s verdiktem nesouhlasí a chce se odvolat.

Vicepremiér v jednom z televizních vystoupení označil  přípravu průmyslové zóny v Karviné za Novákův „kšeft“ a „tunel“.

Babiš má omluvu za své loňské vystoupení v České televizi zveřejnit v Mladé frontě Dnes, Právu a Deníku, a to do jednoho měsíce od právní moci rozsudku. Verdikt však není pravomocný a Babiš se nechal slyšet, že se odvolá.

„Omlouvat se nebudu, odvolám se,“ uvedl Babiš.

Znovu zpochybnil nákup pozemků pro vybudování průmyslové zóny.

„Koupil pro Moravskoslezský kraj pozemky od firmy tuneláře Bakaly, přitom se jedná o pochybnou průmyslovou zónu,“ napsal.

Nepřímo tak Nováka obvinil z korupčního jednání, a to v souvislosti s odkupem pozemků od podnikatele Zdeňka Bakaly pro průmyslovou zónu v Karviné.

Za přirovnání k Rathovi se omlouvat nemusí

Babiš také Nováka opětovně přirovnal k bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi, který byl odsouzen za korupci.

„Platí, co jsem řekl. Rozdíl mezi Rathem a Novákem je jedině v tom, že Nováka nechytili. Je to jeden ze symbolů korupce na krajích,“ sdělil Babiš.

Za přirovnání Nováka k bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi v pořadu televize Prima se ministr však omlouvat nemusí, protože jím podle Okresního soudu Praha-západ vyjádřil svůj subjektivní, hodnotící názor.

Novák prý čelí tlaku okolí

Novák u soudu poukázal na to, že výroky dostaly pod velký tlak nejen jeho samého, ale i jeho rodinu včetně nezletilé dcery.

Podle hejtmana Babiš útočil v osobní rovině, jež neměla nic společného s rovinou politickou a profesní. Vicepremiérovi prý ve skutečnosti vadí, že mu Novák odporoval na jednání vlády, které se týkalo odchodů horníků do důchodu.

Babiš k soudu nedorazil. Jeho právní zástupce Jiří Urbánek argumentoval tím, že ministr pouze vyjádřil svůj názor a konstatoval tak, že pro něj Novák není důvěryhodnou osobou.

Advokát poukázal na judikaturu Evropského soudu pro lidská práva, podle níž je svoboda projevu pro voleného zástupce lidu obzvlášť důležitá.

(pel)