V Německu přibývají rasisticky motivované útoky.

V Německu masivně napadají migranty. Násilné útoky s rasistickým podtextem výrazně přibývají. Od ledna do poloviny září jich policie zaznamenala 507, což je skoro dvojnásobek oproti stejnému období loňského roku.

Vysoký je i celkový počet politicky motivovaných trestných činů namířených proti žadatelům o azyl a uprchlíkům. Letos už jich bylo přes 1800.

Policie zaznamenala také 78 žhářských útoků ze strany pravicových extremistů.

Ministerstvo vnitra uvádí, že na pozadí uprchlické debaty stoupá „rétorika odporu“.

O rostoucí aktivitě pravicových extremistů informovala už i výroční zpráva o činnosti civilní kontrarozvědky za rok 2015. Počet pravicových extremistů podle ní za loňský rok stoupl z 21 000 na 22 600.

Polovina z těchto extremistů je podle německých úřadů připravena použít násilí, což proti roku 2014 představuje nárůst o 1 300 osob. Jednou z příčin je podle civilní kontrarozvědky odpor k uprchlíkům, jichž loni do Německa přišlo kolem 1,1 milionu.

Xenofobie může mít dopad na ekonomiku

Xenofobie a pravicový extremismus sílí zejména v bývalém východním Německu.

„Pravicový extremismus ve všech svých podobách je velkou hrozbou pro společenský a ekonomický rozvoj v nových (spolkových) zemích (bývalá NDR),“ upozornila pověřenkyně pro bývalou NDR Iris Gleickeová.

Na rostoucí  xenofobii upozorňoval i předseda svazu zaměstnavatelů Ingo Kramer. Varoval, že na to může doplatit ekonomika.

„Není to tak dávno, kdy jsme byli velebeni v zahraničí za naši vítací kulturu. To se zcela změnilo. Nyní je tu odlišný obrázek. Jestliže zůstane dojem, že xenofobie je silnější než vítací kultura, bude to velký problém. To by kromě jiného mohlo vést k poškození image německých výrobků a ke stažení investic.”

Viní z toho politiky, kteří se otírají o běžence a cizince. To je podle něj nepřijatelné.

(pel)