Za neoprávněný vstup do lesa hrozí pokuta až 100 tisíc korun.

Novela kontroverzního mysliveckého zákona, kterou představil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), zpřísňuje zákaz vstupu do lesa. Provinilcům v případě porušení hrozí pokuta až 100 tisíc korun.

Jakékoliv sjetí motorovým vozidlem z hlavní silnice na lesní cestu nebo parkování v souvislém lesním porostu, patří od nynějška mezi správní delikty. A vůbec nezáleží na tom, jestli na začátku lesní cesty je nebo není zákazová značka.

Pokud člověk zastaví na samé hranici lesa a nebude bránit plynulému provozu na silnici ani přístupu na lesní cestu, předpisy neporuší. Pokud ale zastaví jen o několik metrů dál, hrozí mu pokuta až 100 tisíc korun.

Zákon zároveň zakazuje v lese kouřit, rozdělávat oheň, sbírat semena rostlin a jezdit na kolech, koních a lyžích mimo lesní cesty.

Další pokuta až 30 tisíc korun hrozí všem, kteří jsou v lese zároveň s myslivci v době honu. U vstupu do lesa by vždy mělo viset upozornění. Houbaři ale argumentují tím, že do lesa nechodí pokaždé jen oficiálním přístupem.

Proti zákazu vznikla i petice, kterou do září podepsalo 42 tisíc lidí. Návrh novely kritizují i Asociace soukromého zemědělství ČR, Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR a Sdružení vlastníků honebních pozemků ČR.

(pel)