Uprchlický tábor "Džungle" v Calais má být definitivně zrušen a 9 tisíc migrantů rozmístěno do jiných středisek pro běžence ve Francii.

Francie chce definitivně zrušit utečenecký tábor zvaný „Džungle“ v přímořském Calais. Francouzský prezident François Hollande potvrdil plán na uzavření tohoto uprchlického tábora, ve kterém přebývá zhruba 9 tisíc migrantů, jejichž cílem je dostat se odtud do Británie.

Francie chce migranty z Džungle přesunout do různých zařízení pro uprchlíky po celé zemi a to během několika týdnů.

Prezident Hollande při návštěvě jiného tábora běženců prohlásil, že tamní podmínky jsou „nepřijatelné“ a „velice těžké“ zejména pro ty, kdo do tábora utekli před válkou.

Takové tábory podle Hollanda již ve Francii nesmějí existovat. Francouzský prezident navštíví uprchlický tábor v Calais v pondělí.

Polovina tábora v Calais již byla zrušena v březnu. Od té doby se však počet běženců v táboře zdvojnásobil.

Plány na uzavření „Džungle“ vyvolaly kritiku konzervativních a pravicových místních politiků, kteří se obávají negativních důsledků přesunů migrantů do jejich měst.

Možnosti migrantů přebývajících ve Francii, kteří se chtějí dostat do Británie, se ovšem zhoršují.

Velká Británie zesiluje opatření proti nekontrolovanému přesunu migrantů přes Lamanšský průliv.

V blízkosti tábora dokonce začali stavět zeď podél silnice, která má migrantům zabránit v jejich snaze naskakovat na kamiony mířící do Británie. (sfr)