Vláda schválila přechod na vysílání DVB-T2.

Lidé si budou muset pořídit novou televizi či alespoň speciální přídavnou krabičku, aby mohli dál sledovat televizi, jak jsou zvyklí. Vláda schválila, že Česká republika přejde na digitální televizní standard DVB-T2 k 1. únoru 2021.

Česko zahájí přechod pozemního digitálního vysílání z nynějšího standardu DVB-T na DVB-T2 v druhé polovině letošního roku.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) uvedl, že ministerstvo průmyslu (MPO) v souvislosti s přechodem na nový standard digitálního vysílání na podzim zahájí informační kampaň.

„Vláda schválila přechod na DVB-T2 k 1. únoru 2021. MPO na podzim zahájí kampaň pro 60% diváků, kterých se to týká,“ řekl Mládek k přijetí Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání.

Zbylých čtyřicet procent diváků sleduje vysílání prostřednictvím kabelové televize či přes satelit a těch se změna nedotkne.

DVB-T2 umožňuje vysílat více programů ve vyšší kvalitě na nižším množství frekvencí. Přechod na nový standard rovněž umožní uvolnit část kmitočtového pásma užívaného pro televizní vysílání pro rozvoj vysokorychlostního internetu.

„Vzhledem k tomu, že naše veřejnost byla vystavena přechodu z analogového na digitální vysílání poměrně nedávno, v období let 2009 až 2012, jedná se o sociálně citlivou otázku a o tomto tématu byla na vládě vedena diskuse,“ řekl po jednání ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Podle strategie si přechod vyžádá celkové náklady mezi 871 miliony a 1,05 miliardy Kč. Náklady budou souviset jak se změnou technologií a potřebou provozovat dvě přechodové sítě, tak s analýzami, monitoringem a informační kampaní.

(red)