Juno dorazila k Jupiteru. (Foto: NASA)

Sonda Juno americké vesmírné agentury NASA vstoupila na oběžnou dráhu Jupiteru. Úspěšně tak zakončila pětiletou cestu k největší planetě sluneční soustavy. Mise započala v roce 2011 a stála NASA přes miliardu dolarů.

Družice provedla krátce před průnikem na orbitu odvážný zpomalující manévr, během něhož zažehla motory a pohybovala se zcela bez kontroly ze Země. Nyní začne obíhat kolem největší planety ve sluneční soustavě.

Motory se při velmi obtížném úkonu musely spustit v přesně stanovenou chvíli ve správném směru a běžely pouhých 35 minut. Juno v té chvíli letěla rychleji než cokoli, co kdy člověk vyrobil – rychlostí přes 64,3 kilometru za vteřinu.

Vedle správného navedení na eliptickou polární oběžnou dráhu bylo důležité obrátit sondu tak, aby panely s 18.698 solárními buňkami vyrábějícími nezbytnou energii směřovaly ke Slunci.

„Sonda pracovala perfektně, což je vždy příjemné, když řídíte dopravní prostředek s 1,7 milionu mil (2,7 milionu kilometrů) na tachometru,“ uvedl šéf projektu Juno z Laboratoře proudového pohonu (JPL) NASA Rick Nybakken a dodal:

„Uvedení na dráhu kolem Jupiteru byl velký a nejnáročnější zbývající krok v plánu naší mise, ale čekají nás další kroky, které musíme udělat, než budeme moci dát vědeckému týmu misi, kterou chtějí.“

Pokud by cokoliv selhalo, sonda by proletěla kolem a mise, která NASA stála více než 1,1 miliardy dolarů (26,8 miliardy Kč), by skončila neúspěchem.

Údaje mohou přiblížit vznik sluneční soustavy

Cílem dvacetiměsíční mise je získat informace o nitru Jupiteru, jež mohou napovědět mnohé o jejím formování.

Předpokládá se, že vznikl jako úplně první planeta soustavy, a může proto vědcům odkrýt tajemství o historii celé sluneční soustavy a o vzniku jiných solárních systémů ve vesmíru.

Devět vědeckých přístrojů bude zjišťovat existenci pevného jádra Jupiteru, mapovat jeho intenzivní magnetické pole, měřit množství vody a amoniaku v atmosféře a pozorovat polární záře.

Prvních několik okružních letů provede Juno z velké vzdálenosti, takže potrvá přes 53 dní, než planetu oběhne. Pomocí dalšího motoru se posléze přiblíží na vzdálenost 4200 kilometrů, ve které stihne Jupiter oběhnout už jen za 14 dní.

Mise skončí po 20 měsících. Juno při posledním obletu vstoupí do Jupiterovy atmosféry, kde zanikne.

(red)