Byznys dne.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Economia loni snížila ztrátu o 112 milionů na 40,5 milionu korun. Tržby klesly o desetinu

Vydavatelství Economia Zdeňka Bakaly loni snížilo ztrátu o 112 milionů korun na 40,5 milionu korun. Tržby klesly o desetinu na 788 milionů korun. Zásadním přínosem bylo podle generálního ředitele Romana Latuskeho celkové zvýšení efektivity společnosti.

Michelin postaví v Mexiku továrnu za více než 12 miliard. Za rok vyrobí  4 až 5 milionů pneumatik 

Francouzský výrobce pneumatik Michelin investuje v Mexiku 450 milionů eur (12,2 miliardy korun) do výstavby nové továrny na výrobu pneumatik pro luxusní osobní a lehké užitkové vozy. Závod ve městě León bude 21. závodem Michelinu v Severní Americe. Počáteční kapacita výroby má být čtyři až pět milionů pneumatik ročně a má se postupně zvyšovat.

McDonald´s vyhrál v EU spor o ochrannou známku. Singapur chtěl prodávat MacCoffee

Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald’s vyhrál u evropského soudu spor o obchodní značku. Singapurská firma Future Enterprises si chtěla v Evropské unii zaregistrovat jako ochrannou známku pro potraviny a nápoje MacCoffee. Evropský soud druhé instance dnes rozhodl, že McDonald’s má exkluzivní právo na používání termínů Mc nebo Mac u názvů potravin a nápojů.

Ropa zlevňuje, reaguje na klesající poptávku v Asii. Brent se drží u 50 dolarů za barel

Kvůli zpomalující poptávce po ropě v Asii její cena začátkem nového týdne klesla. Severomořská ropa Brent se ale s cenou 50,15 dolaru drží nad padesátidolarovou hranicí za barel. Analytici však naznačují, že by pokles mohl pokračovat.

Libra spadla vůči dolaru na nové minimum za 31let. Obchodníci mají obavy z dopadů britského referenda

Mezi obchodníky se znovu rozhořely obavy z ekonomických a finančních dopadů britského referenda, ve kterém se Britové rozhodli opustit Evropskou unii. Libra spadla až na 1,3112 USD, nejníže od září 1985. Na úroveň před červnovým hlasováním tak ztrácí zhruba 12 procent.