Předseda britské protiunijní strany UKIP, Nigel Farage, odstoupil z funkce předsedy strany. "Chci zpět svůj život," prohlásil.

Předseda britské protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage rezignoval na funkci šéfa strany. Tento krok odůvodnil tím, že dosáhl svého životního cíle, kterým bylo vystoupení Velké Británie z Evropské unie.

„Nikdy jsem nebyl a nikdy jsem ani nechtěl být kariérním politikem,“ prohlásil Farage.

„Mým cílem v politice bylo dostat Británii z Evropské unie.“

„Během kampaně před referendem jsem řekl, že chci zpět svou zemi. Dnes říkám, že chci zpět svůj život. A ten začíná právě teď,“ podotkl Farage.

Farage si však ponechá křeslo poslance Evropského parlamentu, aby mohl dohlížet na jednání o odchodu Británie z EU.

Farage je prý zbabělec

Někteří proevropští politici označili Farage za zbabělce. Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn označil jeho krok za velmi zbabělý.

„Politici jako Boris Johnson a Nigel Farage stahují zpátky do ulity,“ řekl.

Předseda frakce Evropské lidové strany v Evropském parlamentu Manfred Weber označil Farage za „posledního z řady zbabělců, kteří opouštějí chaos, za nějž jsou zodpovědní“.

Rychle pryč z Unie

Farage minulý týden vyzýval, aby Británie aktivovala článek 50 Lisabonské smlouvy a vystoupila z EU co nejdříve.

„Začínám být toho názoru, že nejistota nás něco stojí, proto je třeba pokročit a aktivovat článek 50 dříve než v září či říjnu. Možná ne zítra, ale bez otálení,“ prohlásil.

Británie podle Farage potřebuje premiéra, který bude přesvědčený o správnosti brexitu a neustoupí v otázce omezení volného pohybu osob.

Červnové referendum o vystoupení Británie z Evropské unie vedlo k pádu premiéra David Cameron.

Ve vnitrostranických volbách konzervativců se o premiérské křeslo utkají ministryně vnitra Theresa Mayová, ministr spravedlnosti Michael Gove, ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Stephen Crabb, exministr obrany Liam Fox a náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová.

(red)

https://www.youtube.com/watch?v=Qh2oFg4PY1U