Prezident Zeman obvinil amerického velvyslance Schapira, že svůj diplomatický post získal díky korupci.

Prezident Miloš Zeman obvinil amerického velvyslance v ČR Andrew Schapira z toho, že diplomatický post v ČR získal jako odměnu za sponzorství kampaně Baracka Obamy. Zeman to označil za formu korupce. Tímto obviněním se prezident snažil zpochybnit velvyslancovi aktivity v proti korupci v ČR.

Zeman svá nařčení vyslovil v rozhovoru pro Parlamentní listy.

„Sponzorství samotné za korupci nepovažujeme, ale za korupci už můžeme považovat to, že je pak sponzor odměněn velvyslaneckým postem. Pak lze vyslovit hypotézu, že i pan Schapiro je zapleten do jistého druhu korupce a jeho boj proti korupci v České republice je poněkud pokrytecký,“ řekl Zeman.

Uvedl také, že velvyslanec Schapiro se za bojovníka proti korupci prý jen považuje a že zlepšení jejich vzájemných vztahů nelze očekávat.

„Ale záleží na výsledku amerických prezidentských voleb. Záleží na tom, koho bude pan Schapiro tentokrát sponzorovat, a tak není vyloučeno, že možná dlouho už velvyslancem nebude,“ dodal.

Schapiro v minulých prezidentských volbách podporoval demokratického kandidáta Baracka Obamu.

Určitou šanci stát se Obamovým nástupcem ve funkci prezidenta USA má nyní republikánský kandidát Donald Trump.

Konflikt mezi Zemanem a Schapirem vznikl v dubnu 2015. Český prezident tehdy oznámil svůj záměr zúčastnit se v Moskvě vojenské přehlídky v rámci oslav výročí konce II. světové války. Americký velvyslanec Schapiro tento záměr kritizoval.

Zeman jeho kritiku považoval za vměšování do vnitřních záležitostí ČR. Velvyslanci tehdy vzkázal, že dveře na Hrad zavřené, vojenské přehlídky v Moskvě se však nezúčastnil.

(red)