Společnosti Retia a Karbox se budou podílet na projektu "chytré obrany" NATO s názvem Alliance Ground Surveillance (AGS).

Společnosti Retia a Karbox z holdingu Czechoslovak Group se budou podílet na obranném projektu NATO s názvem Alliance Ground Surveillance (AGS). Zapojena do něj bude i firma Tatra Trucks. Projekt AGS spadá do kategorie takzvané „chytré obrany“. Systém má být hlavním pilířem pro ochranu aliančních vojáků na bojišti. 

Projekt Alliance Ground Surveillance (AGS) patří k nejvýznamnějším projektům NATO, který je řazen do kategorie chytré obrany.

Systém má být hlavním pilířem pro ochranu aliančních vojáků na bojišti. Má také zvýšit jejich bojeschopnost a efektivitu.

AGS bude vojákům i jejich velitelství poskytovat nepřetržitý proud informací, dat a radarových i satelitních snímků zájmových oblastí či bojiště v reálném čase, což zajistí dokonalý přehled o situaci ve dne, v noci za všech povětrnostních podmínek.

K tomu poslouží síť pozemních mobilních senzorů, bezpilotních letounů a satelitů, která bude schopna odhalit a sledovat pohybující se objekty či cíle a předávat data do budovaného operačního střediska na základně v italské Sigonelle.

Na projektu AGS za 1,3 miliardy eur na základě memoranda o porozumění z roku 2009 spolupracují specializované společnosti obranného průmyslu ze 14 států NATO. Do tohoto prioritního programu NATO jsou zapojeny i české společnosti Retia a Karbox z holdingu Czechoslovak Group.

Mobilní pracoviště 

Pardubická společnost Retia, výrobce radarů a speciální elektroniky, bude pro NATO dodávat speciální mobilní pracoviště vybavená elektronickými systémy, ve kterých budou moci operátoři vyhodnocovat data z bezpilotních letounů systému AGS.

Mobilní pracoviště budou mít podobu kontejnerových boxů převážených na nákladních automobilech. Konstrukci pracovišť měla na starosti společnost Karbox, jež například prostřednictví agentury NSPA dodává Severoatlantické alianci mobilní kontejnerové tábory a polní nemocnice.

„Spolupráce společností Retia a Karbox v programu AGS je ukázkou schopnosti holdingu zapojovat své součásti do synergických projektů, které využívají jeho komplexních možností,“ uvedl Daniel Potocký, mediální zástupce Czechoslovak Group.

Kontejnery pro NATO

V současné době je ukončena etapa vývojových prací a testů. Retia a Karbox předaly zadavateli prototypová kontejnerová pracoviště a kompletní dokumentaci. Nyní probíhá sériová výroba dalších mobilních pracovišť systému AGS.

Karbox vyrábí zodolněné kontejnery a vybavuje je elektroinstalací, klimatizačními a filtroventilačními jednotkami. Do tohoto základu pak specialisté společnosti Retia instalují speciální zařízení, elektronické systémy a komunikační i senzorové sestavy.

Kontejnery budou moci být převáženy na kontejnerových přepravních vozidlech používaných státy Severoatlantické aliance, tedy i na podvozcích Tatra z produkce automobilky Tatra Trucks.

Retia 

Společnost Retia byla založena koncem roku 1993.  V roce 2016 se stala součástí holdingu Czechoslovak Group. Je technologickou společností, která vyvíjí, vyrábí a modernizuje radary, raketové prostředky, systémy velení a řízení, záznamové systémy, UWB lokalizační zařízení a komunikační systémy.

Tyto produkty dodává Armádě ČR i armádám spojeneckých států NATO, přímo Severoatlantické alianci a dalším vojenským i civilním zákazníkům v ČR i ve více jak 40 zemích světa.

Karbox

Firma Karbox je předním výrobcem integrovaných kontejnerů, kontejnerových pracovišť a kontejnerových a skříňových nástaveb na podvozky užitkových a nákladních vozidel. Nabídka kontejnerů zahrnuje nejen integrované kontejnery, jakými jsou např. zdravotnické kontejnery (polní nemocnice), kuchyně, ale také přepravní kontejnery či odpadové kontejnery.

Společnost je od roku 2014 součástí holdingu EXCALIBUR GROUP.

Holding CSG

Czechoslovak Group (CSG) je holding navazující na tradici československého průmyslu, který podporuje a dále rozvíjí aktivity tradičních českých a slovenských společností v oblasti obranné i civilní průmyslové produkce.

Jeho portfolio zahrnuje výrobu a prodej vojenských a speciálních vozidel, terénních nákladních automobilů, zbraní a zbraňových systémů, munice, strojírenských produktů pro automobilový, železniční a letecký průmysl či brzdových systémů pro kolejová vozidla, stejně jako silniční dopravní a logistické služby.

Podniky holdingu CSG v roce 2015 zaměstnávaly téměř 4 tisíce osob a vygenerovaly tržby v hodnotě 12 mld. Kč.

(red)