Ceny potravin v Česku jsou v pořádku, potvrdil antimonopolní úřad. (Ilustrační foto)

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) při prověřování vývoje cen na trhu s potravinami u pěti základních komodit nezjistil žádná porušení hospodářské soutěže ani zneužití dominantního postavení, ani náznak případných kartelových dohod.

Předseda ÚOHS Petr Mlsna uvedl, že trh reaguje na růst cen vstupů. Úřad tímto nedoporučuje zavedení cenové regulace.

Dle něj experimenty s cenovou regulací u potravin ukázaly, že ve výsledku vedou naopak v většímu růstu cen pro spotřebitele, protože dodavatelé dávají přednost vývozu před sycením domácího trhu.

Antimonopolní úřad se tvorbou cen u mléka, másla, vajec, mouky a kuřecího masa začal zabývat z vlastního rozhodnutí již loni na podzim, kdy začaly ceny potravin rapidně růst.

Monitoroval vývoj cen od roku 2018 s ohledem na pět zlomových dat, která mohla mít na růst cen vliv – jako byl začátek energetické krize nebo začátek války na Ukrajině. Ve speciálním šetření se věnuje vývoji ceny cukru.

Úřad vyzval jako součást zjišťování více než 200 firem ze všech částí řetězce a přes 14 oborových svazů. Dle zveřejněných závěrů je u všech pěti komodit nejvyšší marže ve výrobně-obchodním řetězci na straně prvovýrobců, rostoucí ceny vstupů, jako například energií nebo dopravy, ale do vlastní marže promítly všechny části řetězce.

Ceny pěti komodit vždy kopírovaly růst ceny základní suroviny.
U čtyř z pěti komodit má cesta produktu od výrobce či chovatele do maloobchodu tři stupně – prvovýrobu, zpracovatele a samotný maloobchod, u vajec jsou stupně pouze dva. Kde má řetězec tři stupně, jako u mléka, tak zákazník zaplatí v konečné ceně zvýšení energií třikrát.

Cenový růst všech pěti komodit začal po vypuknutí války na Ukrajině, ovlivnil je růst energií, u kuřecího masa se projevil také vliv zdražení krmných směsí.

ÚOHS zjistil, že směsi tvoří až 70 procent nákladů na chov kuřat.

„U kuřecího masa ovlivnila růst ceny pandemie ptačí chřipky, u ostatních komodit většina zástupců všech částí řetězce zdůvodňovala růst marží zdražením energií i dopravy v důsledku růstu cen pohonných hmot,“ komentoval místopředseda ÚOHS Petr Solský.

Podnět na ÚOHS týkající se drahých potravin podal koncem tohoto února i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Ten úřad vyzval o prošetření zejména kvůli výraznému zdražení cukru na podzim loňského roku.

O měsíc později ministerstvo zemědělství podalo na ÚOHS druhý podnět kvůli vysokým cenám vajec.

Kontroly cen potravin již provedly také Česká obchodní inspekce (ČOI) a Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Kontroly odhalily několik provinění, a to z pohledu porušení potravinového práva nebo porušení zákona o ochraně spotřebitele. (at)