Americká vesmírná agentura NASA odložila přistání lidí na Měsíci. (Ilustrační foto)

Americká vesmírná agentura NASA odložila přistání lidí na Měsíci. Astronauty tam vyšle nejdříve v roce 2025. Hlavním důvodem je žaloba Jeffa Bezose na to, že NASA vyřadila z tendru na stavbu lunárního modulu Bezosovu společnost Blue Origin a naopak vybrala konkurenční SpaceX Elona Muska.

„Odhadujeme, že Artemis III nebude dříve než v roce 2025,“ uvedl Bill Nelson, šéf Národního úřadu pro letectví a vesmír.

Lunární mise tak byla posunuta nejméně o 1 rok.

Jako hlavní důvod pro zdržení Nelson zmínil sedm měsíců trvající soudní spor, který bránil komunikaci mezi NASA a firmou SpaceX Elona Muska ohledně práce na lunárním modulu.

Dalším důvodem má být podle Nelsona to, že Kongres neposkytl NASA dostatek peněz na vývoj přistávacího systému.

Poté, co bylo letos v dubnu rozhodnuto, že tendr na stavbu lunárního modelu v hodnotě 2,9 miliardy dolarů (62,6 miliardy korun) získal třetí nejbohatší muž světa a Bezosův vesmírný konkurent Elon Musk, zakladatel Amazonu začal bojovat všemi možnými prostředky.

Nejprve miliardář a aktuálně nejbohatší člověk planety Bezos v červenci nabídl NASA 2 miliardy dolarů (43,4 miliard korun), když jeho společnosti Blue Origin pomůže dostat se na Měsíc.

Poté  v žalobě podané k federálnímu soudu napadl nestrannost NASA.

Minulý týden však soud žalobu Blue Origin zamítl a NASA se nyní chystá obnovit spolupráci se SpaceX co nejdříve.

NASA původně plánovala návrat na Měsíc do roku 2028, ale Trumpova administrativa zvolila ambicióznější cíl dostat tam znovu americké astronauty v roce 2024.

Odklad termínu přistání nicméně není velkým překvapením. Od začátku byl tento termín považován za přinejmenším optimistický.

„Cíl Trumpovy administrativy spočívající v přistání člověka v roce 2024 nebyl podložen technickou proveditelností,“ řekl Nelson. (pel)

NASA vyšle na Měsíc rover VIPER. Na jižním pólu bude za 2 roky pátrat po vodě