Dva náměstci Aleny Schillerové si na odměnách odnesli 715 tisíc korun.

Ministerstvo financí rozdalo na odměnách přes 11,5 milionu korun. Dva náměstci ministryně financí Aleny Schillerové dostali dokonce 715 tisíc korun každý. Odměnu si prý zasloužili za práci o víkendu.

Server iRozhlas informoval, že 715 tisíc dostal daňový náměstek Stanislav Kouba a rozpočtový náměstek Karel Tyll.

Rekordní odměny se na ministerstvu financí rozdávaly i přes to, že loňský deficit státního rozpočtu dosáhl 500 miliard korun. Celková suma 11,5 milionu korun byla rozdělena mezi 44 pracovníků úřadu.

Podle jednoho z nejštědřeji odměněných pracovníků Karla Tylla o odměnách rozhoduje zaměstnavatel.

„Co jsem slyšel, tak i v minulosti byly takto vysoké odměny,“ dodal.

Tyll obhajoval výši své odměny tím, že pracoval všechny soboty i neděle. Kvůli pracovní vytíženosti spojené s covidovým rokem se mu prý málem rozpadlo manželství.

Náměstek Kouba se k odměnám nevyjádřil.

Mluvčí ministerstva financí, Michal Žurovec, uvedl, že odměny byly vypláceny v souladu se zákonem o státní službě. Suma ve výši 715 tisíc korun podle něj zahrnuje také cílové odměny.

Podle serveru iRozhlas ale na cílové odměny dosáhli pouze dva zmínění náměstci. Zároveň jsou cílové odměny důvodem, který umožňuje, aby odměna přesáhla 25 % platu.

Alena Schillerová odměny dle svých slov udělila kvůli mimořádným pracovním nárokům, které souvisejí s pandemií koronaviru.

Podle ekonomky Heleny Horské jsou takové odměny v době, kdy obrovské množství podniků muselo kvůli dopadům koronaviru zavřít, za hranou slušného chování.

Rekordní výšky odměn kritizuje také Petr Leyer, ředitel Transparency International. „Jedná se o obcházení služebního zákona a vypadá to spíše jako odměna za loajalitu,“ uvedl.

Také dodal, že taková výše odměn v současné době nabourává důvěru občanů ve stát.