Nezaměstnanost zůstala v březnu na 3 %, ukázala data Úřadu práce ČR.

V březnu byla bez práce 3 procenta lidí, stejně jako v únoru. Podle zveřejněných dat Úřadem práce ČR zatím koronavirus nezaměstnanost neovlivnil. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) odhadla už dříve, že krize pandemie by se mohla projevit až v dalších týdnech.

K 31. 3. 2020 evidoval Úřad práce ČR celkem 225 678 uchazečů o zaměstnání. To je o 1 691 méně než v únoru a o 1 375 osob méně než před rokem. Zároveň jde o nejnižší březnovou hodnotu od roku 1997, kdy bylo bez práce 199 597 lidí.

Zaměstnavatelé nabízeli v březnu 342 287 volných pracovních míst.

„O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádají v současné době především lidé, kteří pracují v pohostinství, ve službách a v cestovním ruchu. Právě tyto oblasti postihla přijatá epidemiologická opatření v největší míře a zaměstnavatelé dočasně uzavřeli své provozy,“ shrnul ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín.

Obdobná situace podle něj nastává v automobilovém průmyslu a u subdodavatelů z této oblasti.

„Hlásí se i ti, kteří pracovali ve výše uvedených oborech v zahraničí, např. v Rakousku, Itálii,
SRN či Švýcarsku. Jsou mezi nimi i pendleři,“ doplnil.

Mezi těmi, kteří kvůli omezením přerušili v březnu svou činnost, byli i OSVČ, většinou drobní podnikatelé a řemeslníci.

Nejvíce nově příchozích hlásí Moravskoslezský kraj (4 666), v rámci okresů pak Praha (3 218).

Nejméně nových uchazečů evidoval ÚP ČR v předchozím měsíci v Karlovarském kraji (1 233) a z hlediska okresů na Jindřichohradecku (141). (pel)