Éra Ficova Smeru na Slovensku skončila: Parlamentní volby vyhrálo hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Parlamentní volby na Slovensku vyhrálo hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviče se ziskem 25,02 procenta hlasů. Dosavadní nejsilnější vládní strana Směr-SD Roberta Fica skončila druhá – volilo ji 18,29 procent lidí a má namířeno do opozice. Ve sněmovně bude nakonec 6 uskupení, jen o setiny neuspěla koalice PS/Spolu.

„Pokusíme se vytvořit tu nejlepší vládu, jakou Slovensko může mít, kde spravedlnost bude platit pro všechny,“ řekl Matovič.

Vyloučil také, že by o případné koalici jednal se stranou Směr, která se umístila jako druhá.

„Deset let bojuji proti straně, která vydala klíčové instituce země nitranské mafii. Se Směrem určitě nebudu vyjednávat,“ uvedl předseda OĽaNO.

OLaNO vsadilo v předvolební kampani na téma boje proti korupci, zdůraznění potřeby politické změny a snažilo se oslovit nevoliče i sympatizanty jiných stran, jež jsou nespojeni s poměry v zemi.

Na třetí příčce je opoziční strana Jsme rodina. S přízní 8,24 procenta voličů předstihla krajně pravicovou stranu Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) s podporou 7,97 procenta voličů.

Do parlamentu se dostanou i strany Svoboda a solidarita (SaS, 6,22 procenta) a Za lidi exprezidenta Kisky (5,77 procenta).

Volební účast dosáhla 65,8 procenta. Před čtyřmi roky přitom dosáhla pouhých 59,8 procent. (pel)

Předvolební korupce voličů na Slovensku: Vláda zrušila dálniční známky a zvýšila přídavky na děti