Občanský průkaz by mohl být nově povinný pro děti už od 6 let.

Ministerstvo vnitra navrhuje zavést povinné občanské průkazy pro děti už od 6 let. Důvodem je chystané omezení používání rodných čísel, které by mohlo nahradit právě číslo průkazu. Dětská občanka by měla ochránit citlivé údaje, které jsou spojeny s rodným číslem, zjednodušit komunikaci s úřady nebo cestování v rámci Schengenu. 

O chystané změně informoval deník Právo.

„Zavedení povinných občanských průkazů pro děti od šesti let se jeví jako nejvhodnější varianta, jak zabezpečit identifikaci v souvislosti s rušením rodného čísla jako hlavního identifikátoru při komunikaci s úřady,“ uvedl náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Odpadla by podle něj navíc povinnost předkládat rodný list, například při vyřizování kartičky na MHD nebo zakládání stavebního spoření.

A ten právě obsahuje citlivé údaje, které se vztahují nejen k dítěti, ale také k rodičům. Nově by tak mohli využívat pouze jejich občanský průkaz.

Šéf vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce podporu vyjednat v klubech. Někteří poslanci však mají pochybnosti a nápad zkritizovali.

Vadí jim především rozšiřování povinností pro děti už od šesti let.

Nový zákon o občanských průkazech by podle ministerstva mohl platit nejpozději do dvou let.

I v současné době je již možné nechat za mírný poplatek vystavit dětem občanský průkaz ihned po narození. Takový průkaz nyní vlastní v ČR 353 tisíc dětí.

(pel)