Prognóza ČNB: Průměrný byt v Česku bude každý rok zdražovat o stovky tisíc korun. (Ilustrační foto).

Podle nejnovější prognózy ČNB bude průměrný byt v Česku každý rok zdražovat o stovky tisíc korun. Ve zprávě o finanční stabilitě ČNB předpokládá, že do konce roku 2026 porostou ceny nemovitostí tempem kolem 5 % procent ročně. Znamenalo by to, že modelový byt každých dvanáct měsíců zdraží o zhruba 450 tisíc korun.

Trh nemovitostí již pravděpodobně překonal své dno, na které narazil v polovině roku 2023, uvedla členka bankovní rady ČNB Karina Kubelková.

Centrální banka zahrnuje do prognózy jak byty, tak rodinné domy. Vychází přitom mimo jiné z údajů v katastru nemovitostí, inzertních webů nebo komerčních projektů. Informace doplňuje o vlastní šetření.



Zdroj: ČNB



Zdroj: ČNB


Napříč Českem by se pak nárůsty pohybovaly kolem 350 tisíc ročně.

Ceny nemovitostí požene vzhůru silnější poptávka. Tu již zaznamenali developeři, realitní makléři i poradenské firmy. Větší zájem o koupi bytů podnítilo mírné zlevnění hypoték.

Jen v Praze se letos podle dat developerů Central Group, Skanska Residential a Trigema prodalo během prvního čtvrtletí 1600 nových bytů, dva a  půlkrát více než o rok dříve.

Podle jednoho ze scénářů ČNB by však nemovitosti v ČR mohly zlevnit. Centrální banka takový scénář předpokládá ve chvíli, kdy by ekonomika výrazně propadla a nezaměstnanost během příštích dvou let vystoupala nad deset procent.

Kvůli tomu by lidé měli větší obtíže splácet hypotéky a museli byty prodávat. Na konci roku 2026 by pak reality meziročně ztrácely na hodnotě až 15 procent.

Takový vývoj však není reálný. ČNB vidí pravděpodobnost, že ceny bytů a domů klesnou v průběhu příštích dvou let o více než deset procent, jako nejnižší za minimálně šest posledních let. Podle nejnovější zprávy se blíží takřka nule. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Poptávka po bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se téměř 2,5krát více než před rokem