Putin varoval před novináři: Západ by neměl podceňovat ruskou vůli použít jaderné zbraně.

Ruský prezident Vladimir Putin v Petrohradě před novináři z mezinárodních tiskových agentur varoval, že by Západ neměl podceňovat ruskou vůli a připravenost použít jaderné zbraně. Putin také kritizoval dodávky zbraní dlouhého doletu ze Západu na Ukrajinu a varoval, že Moskva by mohla podobné zbraně dodat jiným zemím k útokům na západní cíle.

Reagoval tak na oznámení několika západních zemí včetně USA, že Ukrajina může použít západní zbraně k úderům na ruské cíle, což Moskva označila za vážnou chybu.

„Pokud si někdo myslí, že může dodat takové zbraně do válečné zóny, aby zaútočily na naše území a způsobily nám problémy, proč bychom neměli právo dodat zbraně stejného typu do regionů, kde by zasáhly citlivé objekty těchto (západních) zemí,“ reagoval Putin.

Ten dále varoval, že dodávky zbraní ze Západu na Ukrajinu jsou „velmi negativním krokem“. Zvláště zkritizoval Německo, když uvedl, že první německé tanky na ukrajinské půdě vyvolaly v Rusku „morální a etický šok“.

S odkazem na německé úřady řekl: „Když říkají, že bude více raket, které budou zasahovat cíle na ruském území, definitivně to zničí rusko-německé vztahy.“

Putin také prohlásil, že Rusko nezahájilo válku proti Ukrajině, a obvinil prozápadní revoluci v roce 2014.

„Každý si myslí, že Rusko zahájilo válku na Ukrajině. Chtěl bych zdůraznit, že nikdo na Západě, v Evropě, si nechce pamatovat, jak tato tragédie začala,“ deklaroval Putin.

Zopakoval současně dřívější tvrzení, že nemá v úmyslu napadnout žádnou členskou zemi NATO. Podobně hovořil před únorem 2022 o tom, že nezaútočí na Ukrajinu a že varování před válkou jsou alarmistickými výmysly Američanů a Evropanů.

„Tvrdíte, že Rusko chce napadnout NATO. Zbláznili jste se? Jste blbí jako tenhle stůl? Koho vůbec taková pitomost napadla? Říkám vám, že je to nesmysl, prostě nesmysl,“ prohlásil ruský prezident.

Dodal, že Rusko nemá žádné imperiální ambice.

Ruský prezident varoval, že by Západ neměl podceňovat ruskou vůli a připravenost použít jaderné zbraně.

„Z nějakého důvodu si na Západě myslí, že jaderné zbraně nikdy nenasadíme. Ale my máme jadernou doktrínou a v ní stojí, že když někdo ohrozí naši suverenitu a územní integritu, přichází pro nás v úvahu použití jakéhokoliv arzenálu, který máme k dispozici,“ doplnil Putin. (sfr)