Spotřeba plynu v ČR v prvním čtvrtletí klesla o více než 4 %. Hlavně kvůli teplejšímu počasí.

Spotřeba zemního plynu v České republice v prvním čtvrtletí roku v meziročním porovnání znovu klesla, a to o více než 4 procenta. Za poklesem však tentokrát stálo především teplé počasí, uvedl ve své zprávě Energetický regulační úřad (ERÚ).

Po očištění od teplotních vlivů spotřeba zemního plynu meziročně naopak mírně vzrostla. Vyplynulo to ze čtvrtletní zprávy o provozu plynárenských soustav, kterou zveřejnil Energetický regulační úřad (ERÚ).

V České republice bylo v prvním čtvrtletí tohoto roku spotřebováno 2,42 miliardy m3 zemního plynu (26 297 GWh), což představuje meziroční pokles o 4,3 procenta. V meziročním porovnání tak spotřeba plynu klesala již jedenáctým čtvrtletím v řadě.

„V dalším snížení spotřeby zemního plynu hrály roli zejména vysoké venkovní teploty, které se v prvním čtvrtletí pohybovaly o 3,6 °C nad dlouhodobým teplotním normálem. Po očištění od teplotních vlivů spotřeba plynu v prvním čtvrtletí naopak vzrostla, meziročně o půl procenta,“ vysvětlil Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Venkovní teploty měly podstatný vliv i na měsíční průběh spotřeby zemního plynu. Zatímco v chladnějším lednu byla spotřeba o 17,9 procenta vyšší než loni, v teplejších měsících únoru a březnu se meziročně propadla o 17,8, respektive o 14,9 procenta.

Do plynárenské soustavy České republiky přiteklo v prvním letošním čtvrtletí 1,36 miliardy m3 zemního plynu (14 821 GWh), což představuje meziroční pokles o 20,7 procenta.

Ještě výrazněji se snížil vývoz plynu (tok ze soustavy do zahraničí), který činil pouze 21 milionu m3 (229 GWh) a meziročně klesl o 95,3 procenta, což dokresluje propad objemu mezinárodní přepravy plynu přes naše území.

Stav provozních zásob v zásobnících zemního plynu na konci prvního čtvrtletí činil 2,01 miliardy m3 (21 879 GWh), což znamená, že ještě na konci zimy byly zásobníky naplněny na 57,5 procenta. (sfr)