Prezident Putin obhajoval, proč Rusko začalo masivně ničit ukrajinské elektrárny až nyní. (Ilustrační foto).

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že útoky ruské armády na ukrajinská energetická zařízení jsou součástí procesu „demilitarizace“ Ukrajiny, protože mají vliv na její vojensko-průmyslový komplex. Na setkání s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem dodal, že snahy o zničení ukrajinských elektráren byly i reakcí na útoky ukrajinské armády mířené na energetickou infrastrukturu v Rusku.

Ruský prezident Putin prohlásil, že z „humanitárních důvodů“ ruská armáda v zimě nepodnikly žádné podobné útoky, protože nechtěla nechat sociální ústavy, nemocnice a podobná zařízení bez dodávek elektrického proudu.

„Ale po útocích na naše energetická zařízení jsme byli nuceni reagovat,“ deklaroval Putin.

Ruská armáda v posledních týdnech zvýšila intenzitu útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, když Rusko téměř každý den odpaluje drony a rakety na elektrárny v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny.

Charkovský primátor Ihor Terechov již začátkem dubna informoval, že ve městě byla zničena téměř celá energetická infrastruktura.

V důsledku ruského útoku v noci na 11. dubna byla zcela zničena i Trypilská tepelná elektrárna v Kyjevské oblasti, která byla nejvýkonnější elektrárnou v regionu, jelikož vyráběla přibližně polovinu veškeré tam vyrobené elektrické energie.

Putin ve svém prohlášení neupřesnil, na které ruská energetická zařízení Ukrajina útočila. V posledních dnech však byly zveřejněny zprávy o ukrajinských útocích na ropné rafinerie a sklady ropy.

Od začátku roku 2024 ukrajinská bezpilotní letadla provedla více než deset takových útoků.

Rusko zasáhlo v posledních týdnech na Ukrajině 80 procent tepelných elektráren a polovinu vodních elektráren.

Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko upřesnil, že Rusko útočilo na 80 procent tepelných elektráren, na více než polovinu vodních elektráren a na velké množství transformoven.

Jedná se o největší útok na energetický sektor Ukrajiny od začátku ruské invaze na Ukrajinu, která začala v únoru 2022.

Největší ukrajinská jaderná elektrárna v Záporoží je pod ruskou kontrolou téměř od začátku války.