NATO odmítlo vyslat vojáky na Ukrajinu. Připravuje však válečný fond na 100 mld. dolarů. (Ilustrační foto).

Severoatlantická aliance (NATO) neplánuje vyslat své vojáky na Ukrajinu, jelikož není stranou konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. NATO však podporuje Ukrajinu v právu této země na sebeobranu.

Uvedl to generální tajemník NATO Jens Stoltenberg po dvoudenním jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO.

„Nemáme v plánu umístit vojáky NATO na Ukrajinu, nebyly přijaty žádné žádosti v této věci,“ zdůraznil Stoltenberg.

„Ukrajina požádala o výzbroj, munici a zbraně, a my tuto podporu poskytujeme. To nás v NATO nečiní stranou konfliktu; spíše podporujeme Ukrajinu v prosazování jejího práva na sebeobranu,“ upřesnil šéf NATO.

Stoltenberg také informoval, že spojenci z NATO se shodli na „prozkoumání svých zásob“ s cílem zjistit, zda by mohli poskytnout Ukrajině další systémy protivzdušné obrany.

Ministři se sešli v Bruselu k oslavám 75. výročí založení NATO. Ještě ve středu souhlasili s prací na návrhu Stoltenberga na vytvoření fondu, který by v příštích pěti letech poskytl Ukrajině vojenskou pomoc v hodnotě 100 miliard dolarů.

Generální tajemník rovněž prosazuje přímější účast NATO v koordinaci dodávek vojenského vybavení do Kyjeva. Konečné rozhodnutí o tomto plánu má padnout na červencovém summitu aliance ve Washingtonu.

Stoltenberg dále informoval, že NATO v reakci na globální hrozby ze strany zemí jako Čína a Severní Korea usiluje o budování spolupráce s partnery v indo-tichomořském regionu.

Ministři zemí NATO se sešli se zástupci Austrálie, Japonska, Nového Zélandu a Jižní Koreje k diskusi o tom, jak společně posílit obranu proti hybridním hrozbám a kybernetickým útokům. Politici z indo-tichomořského regionu upozornili, že situace na Ukrajině by se mohla později opakovat i v Jihočínském moři.

Diskutovalo se i o spolupráci v oblasti zbrojařského průmyslu. (sfr)