Česká republika dá na nákup munice pro Ukrajinu vyšší stovky milionů, prozradil Fiala.

Česká vláda na nynější nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu vyčlenila vyšší stovky milionů korun. V rozhovoru pro televizi CNN Prima News to ve středu večer řekl premiér Petr Fiala (ODS). Příspěvek podle něj odpovídá velikosti Česka.

Na svou iniciativu na nákup munice pro Ukrajinu, která čelí ruské vojenské agresi, zatím Česká republika podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) od spojenců získala peníze na nákup prvních 300 tisíc kusů munice a o dalším půl milionu kusů se jedná.

Fiala upozornil na to, že vláda výši českého příspěvku přijala v utajeném režimu. Vyšší stovky milionů korun podle něj „zhruba tak odpovídají podílu, který by země naší velikosti a prosperity měla do těch věcí vložit“.

Připustil, že může požádat vládu, aby umožnila zveřejnění přesné částky.

Přijetí rozhodnutí o částce v utajeném režimu bylo však podle něj správné.

„Tam jde o bezpečnostní věci a jde o riziko pro řadu lidí, kteří se těm věcem věnují,“ dodal.

Návrh zakoupit dělostřeleckou munici pro Ukrajinu v zemích mimo Evropskou unii předložil Fiala na mimořádném summitu EU na počátku února.

Prezident Petr Pavel později na Mnichovské bezpečnostní konferenci informoval o možnosti zakoupit ve třetích zemích 800 tisíc granátů pro Ukrajince – půl milionu kusů ráže 155 milimetrů a 300 tisíc kusů ráže 122 milimetrů.

Bruselský list Politico počátkem února napsal, že Česko se zajímá o munici od zbrojních firem například v Jižní Koreji, Turecku či Jihoafrické republice.

K projektu se zatím připojila zhruba dvacítka zemí od Kanady přes Německo či Nizozemsko a Lucembursko až po Polsko. Velkým podporovatelem je například Nizozemsko, které nejprve oznámilo příspěvek 100 milionů eur a později ho zvýšilo na 250 milionů eur (6,3 miliardy korun).

Německo v rámci české iniciativy na dříve slíbený nákup 180 000 kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu poskytne 576 milionů eur (14,6 miliardy korun). Informovalo o tom německé ministerstvo obrany.

Spolkový ministr obrany Boris Pistorius už v polovině března oznámil, že Berlín zaplatí 180 000 dělostřeleckých granátů, když tehdy konkrétní finanční sumu neuvedl.

Německem ohlášená suma je dosud nejvyšší, jakou zatím veřejně oznámil některý ze států zapojených do české iniciativy zaměřené na nákup munice mimo Evropskou unii. (sfr)