Inflace v eurozóně v březnu zpomalila na 2,4 procenta. Klesla už třetí měsíc za sebou.

Inflace v eurozóně zpomalila v březnu na 2,4 procenta, když klesla už třetí měsíc za sebou. V Česku klesla inflace již v únoru na 2 procenta, i když Česká republika není součástí eurozóny.

Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v březnu zpomalil na 2,4 procenta z únorových 2,6 procenta. Inflace tak klesla třetí měsíc za sebou.

V rychlém odhadu to uvedl evropský statistický úřad Eurostat.

Inflace v eurozóně se postupně přibližuje k dvouprocentnímu cíli Evropské centrální banky (ECB). Ta předloni v červenci zahájila zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat inflaci pod kontrolu, loni v říjnu nicméně zvyšování úroků přerušila. Od té doby drží svou základní úrokovou sazbu na 4,5 procenta.

Březnová prognóza předpokládá, že průměrná inflace bude v letošním roce činit 2,3 procenta a napřesrok klesne na dvě procenta.

Nejnovější údaje Eurostatu ukázaly, že meziroční růst cen potravin, alkoholu a tabáku v eurozóně v březnu zpomalil na 2,7 procenta z únorových 3,9 procenta.

Ceny energie se meziročně snížily o 1,8 procenta, tempo jejich poklesu nicméně zvolnilo z únorových 3,7 procenta.

Nejvyšší inflace byla v březnu v Chorvatsku (4,8 %), Estonsku (4,4 %) a Rakousku (4,2 %). Sousední Slovensko zaznamenalo v březnu inflaci 3,8 %.

Nejnižší inflace byla v březnu ze zemí eurozóny v Lotyšsku (0,6 %), v Itálii (0,8 %), ve Finsku a v Litvě (1,1 %). (sfr)


Inflace v eurozóně – meziročně (odhad)


Zdroj: Eurostat


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE: Inflace v České republice klesla za únor na 2 procenta. Je nejnižší od prosince 2018