Vystrašený Putin couvá: Popřel útok na Česko a Pobaltí. NATO je prý mnohem silnější. (Ilustrační foto).

Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že Rusko neplánuje válku s NATO a nehodlá zaútočít na Polsko, baltské státy ani na Česko. „Vůči těmto státům nemáme žádné agresivní úmysly,“ deklaroval Putin o zemích na východním křídle Severoatlantické aliance.

Putin uvedl, že podobné hrozby, tedy že se Rusko po Ukrajině chystá útočit na Evropu, jsou „naprosté nesmysly“ a mají pouze za cíl zastrašit obyvatele Evropy.

„Idea, že napadneme nějakou další zemi – Polsko, Pobaltské státy; a straší i Čechy – je to kompletní nesmysl. Je to prostě blábol,“ prohlásil Putin.

„Potřebují se ospravedlnit, a tak straší obyvatele potenciální ruskou hrozbou,“ řekl prezident země na setkání s piloty v Tverském regionu.

Představitelé Ruska přitom opakovaně mluví o tom, že je třeba na Evropu zaútočit. Prezident Putin také ještě těsně před začátkem invaze vehementně popíral záměr Ruska zaútočit na Ukrajinu.

Rusko těsně před vpádem na Ukrajinu v únoru 2022 vylučovalo, že by zemi napadlo, ač před hranicemi hromadilo vojska a techniku. Světu tvrdilo, že jde pouze o cvičení.



Ruský prezident také řekl, že nasazení západních bojových letounů F-16 na ukrajinské straně nezmění situaci na bojišti. Tyto letouny však jsou schopny nést jaderné zbraně, čemuž Rusko přizpůsobí svou strategii.

„Samozřejmě, pokud budou využívat letiště třetích zemí, tak ta se pro nás stanou legitimními cíli, ať už jsou kdekoliv,“ uznal v tomto kontextu.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba týž den řekl, že první stroje očekává Kyjev v příštích měsících. Výcvik pilotů ale zaostává za plánem.

Putin také uznal, že ruský útok na NATO je nesmyslná myšlenka. A to vzhledem k tomu, že Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy. Přiznal tím, že je Rusko slabší a že by konfrontace s aliancí pravděpodobně pro Moskvu nedopadla dobře.

Putin to řekl při setkání s ruskými vojenskými piloty, o kterém Kreml informoval na svém webu.

„V absolutních číslech je to obrovský rozdíl. V roce 2022 Spojené státy utratily (na obranu) 811 miliard dolarů (přes 19 bilionů korun) a Ruská federace 72 miliard (asi 1,7 bilionu korun). Rozdíl je citelný, více než desetinásobný,“ podotkl Putin.

„Výdaje Spojených států na obranu tvoří 39 procent světových výdajů na obranu. A Rusko tvoří asi 3,5 procenta. A my se s ohledem na tento poměr chystáme do války s NATO? To je prostě nesmysl,“ dodal.

Spojené státy na obranu v roce 2022 vynaložily 877 miliard dolarů (přes 20,5 bilionu korun), zatímco Rusko 86,4 miliardy (přes 2 biliony korun). V případě USA se jednalo o 3,5 procenta amerického HDP.

Putin dále opětovně připomněl, že to, co teď Rusko dělá ve válce na Ukrajině, kterou nazývá speciální vojenskou operací, je pouze obrana „našich“ lidí žijících na „našich“ historických územích. (sfr)