Evropská unie vytvořila "mírový nástroj": Ukrajina z něj dostane 5 miliard eur na zbraně. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Evropská unie vytvořila „mírový nástroj“, z něhož Ukrajina dostane 5 miliard eur (126 miliard Kč) na nákup zbraní. Zástupci členských zemí EU se dohodli na reorganizaci takzvaného Evropského mírového nástroje. Ukrajině z něj budou nakoupeny zbraně, munice a další zboží, aby se mohla bránit ruské agresi.

Dohodu o tom ještě  musí schválit členské státy EU.

„Velvyslanci EU se v zásadě dohodli na reformě Evropského mírového nástroje (EPF), který má podpořit Ukrajinu částkou pět miliard eur v rozpočtu na rok 2024. EU je nadále odhodlána trvale podporovat Ukrajinu a zajistit, že tato země dostane vojenské vybavení, které potřebuje na svou obranu,“ uvedlo belgické předsednictví EU.

Evropský mírový nástroj je speciální fond, který Evropská unie vytvořila s cílem posílit svou schopnost předcházet konfliktům, budovat mír a posilovat mezinárodní bezpečnost.

Ukrajina dostane od EU do konce dubna 150 miliard Kč

Ukrajina dostane v průběhu března a v dubnu od Evropské unie šest miliard eur (150 miliard korun) finanční pomoci. Jedná se o peníze z nedávno schváleného balíku, v němž je pro Ukrajinu 50 miliard eur (1,2 bilionu korun).

Evropská komise provede první platbu ve výši 4,5 miliardy eur v rámci programu již v březnu. V dubnu bude následovat další platba ve výši 1,5 miliardy eur, uvedl eurokomisař Dombrovskis.

Vyčlenění 50 miliard eur pro Ukrajinu v letech 2024 až 2027 lídři členských států EU schválili na mimořádném summitu 1. února.

Dombrovskis současně uvedl, že členské státy EUse chystají poskytnout Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 21 miliard eur. Za prioritu označil dodávky dělostřelecké munice. (sfr)