Špatná zpráva pro nákupní turisty z ČR: V Polsku zvýší DPH na některé základní potraviny. (Ilustrační foto).

V Polsku zase zvýší DPH na některé základní potraviny. Nákupním turistům z Česka se tak nákupy v Polsko o něco prodraží. Polsko totiž neprodlouží platnost nulové sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u některých základních potravin, která vyprší na konci března.

Oznámilo to polské ministerstvo financí. Své rozhodnutí zdůvodnilo klesající inflací.

Znamená to špatnou zprávu pro zákazníky z Česka, pro které se obchody v Polsku kvůli nízkým cenám staly populární v době, kdy v Česku zuřila rekordně vysoká inflace a celková drahota.

Polsko v únoru 2022 snížilo sazbu DPH u některých základních potravin, například u mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny, a to 5 procent na nulu ve snaze pomoci domácnostem čelit vysoké inflaci.

Meziroční míra inflace v Polsku předloni v lednu dosahovala 9,2 procenta a loni v únoru se dostala až na 18,4 procenta. Od té doby však výrazně klesla a letos v lednu podle předběžných údajů polského statistického úřadu činila 3,9 procenta.

Polské ministerstvo financí uvedlo, že výrazně zpomalil meziroční růst cen potravin a nealkoholických nápojů. V lednu tento růst činil pouze 4,9 procenta a byl nejpomalejší od září 2021.

Úřad také předpověděl, že tempo meziročního růstu spotřebitelských cen i samotných potravin vykáže za únor a březen další zpomalení. Přispět by k tomu kromě poklesu cen zemědělských produktů na světových trzích měla rovněž vysoká srovnávací základna. (sfr)