Zelenskyj odmítl papežovu bílou vlajku: Díky Ukrajincům nepochodují Evropou ruští vrazi. (Ilustrační foto: archiv).  

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na papežova slova odmítl ukrajinskou kapitulaci a prohlásil, že Ukrajinci jsou důvodem, proč Evropou nepochodují vrazi. Řekl to ve videoposelství, v němž poděkoval ukrajinským vojákům a nepřímo kritizoval hlavu římsko-katolické církve za jeho výzvu, aby Ukrajina vyvěsila bílou vlajku.

Informoval o tom list Ukrajinska pravda.

„Ruští vrazi a mučitelé nepostupují dál do Evropy jen proto, že je zadržují Ukrajinci se zbraněmi v rukou a modro-žlutou vlajkou,“ prohlásil Zelenskyj.

„Na Ukrajině bylo kdysi mnoho domů a kostelů s bílými zdmi, ale ty jsou nyní zničené po zásahu ruských granátů. To velmi výmluvně vypovídá o tom, kdo musí být zastaven, aby válka skončila,“ dodal ukrajinský prezident.

„Každý, kdo chrání život a lidi, plní to nejčestnější poslání na světe v době této nelidské invaze,“ dodal.

Prezident dále připomněl, že když Rusové 24. února 2022 zahájili plnohodnotnou a nevyprovokovanou invazi do jeho země, Ukrajinci se semkli a postavili se zlu, které Moskva na Ukrajinu seslala.

„Křesťané, muslimové, židé. Všichni (se tomu postavili). A já jsem vděčný každému ukrajinskému kaplanovi, který je v armádě, v obranných silách. Jsou v první linii, chrání životy a lidskost, podporují vojáky modlitbou, rozhovory a činy,“ dodal Zelenskyj.

„Ne jako ti, kteří jsou 2500 kilometrů daleko a zapojují se do virtuálního zprostředkování mezi těmi, kdo chtějí žít, a těmi, kdo chtějí zabít,“ doplnil.

Papež František údajně v rozhovoru se švýcarskou televizí RSI, byl tázán na svůj postoj v debatě mezi těmi, kteří říkají, že by se Ukrajina měla vzdát, protože není schopna vypudit ruské síly, a těmi, kteří tvrdí, že by to legitimizovalo počínání silnějšího.

Tazatel v rozhovoru použil termín bílá vlajka.

„To je jedna interpretace, to je pravda,“ uvedl František.

„Ale domnívám se, že nejsilnější je ten, kdo zhodnotí situaci, pomyslí na lidi a má odvahu k bílé vlajce a jedná,“ řekl papež.

Jednání by se pode něho měla konat s pomocí světových mocností.

Na dotaz, zda je připraven jednání zprostředkovat, odpověděl: „Jsem tu.“

„Slovo jednat je odvážné slovo. Když vidíte, že jste poražen, že se věci nevyvíjí dobře, musíte mít odvahu k jednání. Stydíte se, ale kolika mrtvými to skončí?“ ptal se František.

Podle něj by se Ukrajina neměla bát oslovit např. Turecko, které se nabídlo mír zprostředkovat.

„Nestyďte se vyjednávat, než bude hůř,“ dodal papež.

Mluvčí Vatikánu Matteo Bruni poté v prohlášení uvedl, že papež převzal výraz „bílá vlajka“, který vyslovil tazatel, a použil jej k označení „zastavení nepřátelství a příměří dosaženého s odvahou k jednání“. (sfr)