Britské ministerstvo obrany odhadlo počet ruských obětí při agresi na Ukrajině na 355 tisíc. (Ilustrační foto).

Britské ministerstvo obrany odhadlo počet ruských obětí při agresi na Ukrjaině na 355 tisíc. Samotný únor letošního roku, kdy si svět připomněl druhé výročí začátku ruské invaze na Ukrajinu, byl pro Rusko vůbec nejhorším během dosavadního průběhu války.

Vyplynulo to z odhadů britských tajných služeb.

Podle toho v únoru denně padlo či utrpělo zranění více ruských vojáků než kdykoliv předtím během invaze do sousední země.

Britské ministerstvo obrany došlo k průměrnému počtu 983 obětí za den. Celkem již zemřelo či utrpělo zranění více než 355 tisíc příslušníků ruské armády.

Podle britských zdrojů je z takto vysokých čísel o obětech zřejmé, že se Rusko na Ukrajině rozhodlo vést „válku hromadného ničení a opotřebení“.

Podle ukrajinského prezidenta dosud padlo 180 tisíc ruských vojáků.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj u příležitosti únorového výročí začátku invaze poprvé odhalil i ukrajinské ztráty. Obětí v řadách ukrajinské armády je podle něho 31 tisíc.

„Každá z těch ztrát představuje velkou ztrátu,“ uvedl Zelenskyj s tím, že o život rozhodně nepřišlo 150 či 300 tisíc ukrajinských vojáků, jak tvrdí jeho protějšek Vladimir Putin nebo další ruští činitelé.

Odmítl však zodpovědět otázku, kolik ukrajinských vojáků utrpělo v této válce zranění. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

ZBROJNÍ NOVINY

BUSINESS DEFENCE NEWS