Američtí vojáci na Ukrajině bojovat nebudou, oznámily USA v reakci na Macronův návrh. (Ilustrační foto: US Army).

Spojené státy nepošlou své vojáky bojovat na Ukrajinu. Uvedl to Bílý dům v reakci na výroky francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Americký prezident Joe Biden však současně upozornil Kongres, že neschválení vojenské pomoci Ukrajině bude mít pro napadenou zemi hrozné následky.

„Prezident Biden dal jasně najevo, že USA nepošlou vojáky bojovat na Ukrajinu,“ prohlásila mluvčí americké národní bezpečnostní rady Adrienne Watsonová.

Biden je podle ní přesvědčen, že cesta k ukrajinskému vítězství nad Ruskem vede přes schválení další vojenské pomoci, aby ukrajinští vojáci měli zbraně a munici potřebnou k obraně proti agresi.

Vojenskou pomoc pro Kyjev blokují ve Sněmovně reprezentantů republikáni za podpory exprezidenta Donalda Trumpa, který bude s největší pravděpodobností Bidenovým vyzyvatelem v listopadové prezidentské volbě. Kyjevu mezitím dochází vojenský personál i munice, především pro dělostřelectvo.

V posledních týdnech se ukrajinská armáda musela stáhnout z některých pozic na frontě.

Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl po pondělní pařížské konferenci, že nevylučuje možnost nasazení pozemních jednotek své země na Ukrajině. Odmítl však přiblížit, které státy, pokud vůbec nějaké, nasazení svých vojáků zvažují.

Na setkání, kterého se zúčastnilo přes 20 hlav států a vlád, nedošlo k shodě ohledně případného vyslání vojáků západních zemí. Macron však podotkl, že v budoucnosti nelze vyloučit žádnou možnost.

Každá země by měla mít podle něj svrchované právo rozhodnout o svém postoji.



Severoatlantická aliance (NATO) neplánuje vyslat vojáky na Ukrajinu, uvedl v úterý její generální tajemník Jens Stoltenberg.

„Spojenci NATO poskytují Ukrajině bezprecedentní podporu. Děláme to už od roku 2014 a zintenzivnili jsme to po invazi. Neexistují však žádné plány na nasazení bojových jednotek NATO na Ukrajině,“ konstatoval Stoltenberg.

Slovenský premiér Robert Fico před neformálním setkáním v Paříži za účasti lídrů více než 20 členských států EU a NATO řekl, že několik zemí těchto bloků zvažuje, že na základě dvoustranných dohod s Ukrajinou na její území vyšle své vojáky.

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova by ale byl konflikt mezi Ruskem a NATO nevyhnutelný, pokud by evropské členské země NATO poslaly své vojáky bojovat na Ukrajinu.

Macron také oznámil vznik nové koalice států, které budou Ukrajině dodávat rakety a munici se středním a dlouhým dosahem. Navíc se plánuje mobilizace další munice pro Ukrajinu ze zásob třetích států. (sfr)