Šéfka MMF zpražila Putina: Rusko kvůli vysokým vojenským výdajům čekají velmi těžké časy. (Ilustrační foto).

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová zpražila Rusko. Zemi podle ní čekají ekonomicky velmi těžké časy a to kvůli velmi vysokým výdajům na zbrojení a s tím souvisejícím snižováním spotřeby obyvatel. MMF ale zatím více než zdvojnásobil prognózu tempa hospodářského růstu Ruska pro letošní rok.

V lednu ji zvýšil z říjnových 1,1 % na 2,6 %. Ruská ekonomika vykazuje dobrá čísla navzdory západním sankcím uvaleným na zemi za vojenskou agresi na Ukrajině.

Šéfka MMF ale tvrdí, že paradoxně přes predikovaný růst se Rusko stále více potýká s výrazným „protivětrem.“

Georgievová vysvětlila, co podle ní pohání růst Ruska a proč jeho prognóza nekoresponduje s celkovou situací v této zhruba 145milionové zemi.

Stát, který měl velmi značnou rezervu budovanou po mnoho let fiskální disciplíny, nyní podle ní investuje do válečné ekonomiky.

„Výroba pro ruskou armádu stoupá a spotřeba klesá. A to je do značné míry to, jak vypadal Sovětský svaz. Vysoká úroveň výroby, nízká úroveň spotřeby,“ uvedla Georgievová.

Výdaje Ruské federace na obranu od začátku války proti Ukrajině prudce vzrostly. Loni v listopadu ruský prezident Vladimir Putin schválil státní rozpočet, který zvýšil vojenské výdaje zhruba na 30 % fiskálních výdajů, což v letech 2023 až 2024 představuje téměř 70% nárůst.

Očekává se, že výdaje na obranu a bezpečnost budou v letošním roce tvořit přibližně 40 % celkových rozpočtových výdajů Ruska.

Zemi současně opustily statisíce lidí, když mezi uprchlíky je mnoho vysoce kvalifikovaných pracovníků v oborech, jako jsou informační technologie a věda.

„Skutečně si myslím, že ruskou ekonomiku čekají velmi těžké časy kvůli odlivu lidí a kvůli omezenému přístupu k technologiím, který je spojen se sankcemi. Takže i když toto číslo (prognóza hospodářského růstu) vypadá dobře, je za ním větší příběh, který není příliš dobrý,“ podotkla šéfka MMF. (sfr)