Česko vycičilo tisíce ukrajinských vojáků. V podpoře bude pokračovat, potvrdil Řehka. (Ilustrační foto).

Česko loni vycičilo 4 tisíce ukrajinských vojáků. V podpoře bude pokračovat, potvrdil náčelník generálního štábu české armády Karel Řehka. Výsledek války na Ukrajině předznamená, v jakém světě budeme žít, prohlásil na armádním velitelském shromáždění.

Podpora Ukrajiny rozhodně nepřestane, jen před několika dny dodalo Česko zemi napadené Ruskem další materiál z vojenských zásob, upřesnil Řehka.

Loni Česko v Polsku a svých prostorech vycvičilo na 4000 ukrajinských vojáků a stále dodává materiál potřebný k obraně Ukrajiny, řekl Řehka.

Ruský prezident Vladimir Putin se podle Řehky snaží přesvědčit Západ, že se ho válka na Ukrajině netýká, což má vést k oslabení západní podpory.

„Budeme dělat pravý opak, a to ze všech sil,“ oznámil šéf tuzemské armády.

Podle Řehky není jasné, zda Rusko na Česko a jeho spojence nezaútočí, dodal.

„Musíme proto dál intenzivně pokračovat v posilování našich schopností, obrany, odstrašení, kolektivně i individuálně,“ vyhlásil.

Členství v NATO z jednotlivých zemí nesnímá odpovědnost budovat vlastní silnou armádu, byť na to někteří v minulosti zapomínali, podotkl dále Řehka.

Vyzdvihl, že armáda má předvídatelný rozpočet a může tak plánovat.

„Následné desetileté období bude představovat zásadní technologickou transformaci armády,“ konstatoval.

Rusko podle Řehky dosud na Ukrajině zdaleka nedosáhlo svých cílů a má zanedbatelné zisky, ačkoliv do bojů posílá stále další lidské i materiální zdroje.

„Jak válka dopadne, předznamená, v jakém světě budeme žít,“ deklaroval.

Rusko podle něj přešlo na válečnou výrobu, porušuje mezinárodní dohody a rozvíjí spolupráci s autokratickými režimy.

O hrozbách se musí podle Řehky otevřeně mluvit a trpělivě při tom vysvětlovat rizika. „Problémy jsou od toho, aby se řešily, ne vymlčely,“ zdůraznil. Česká podpora Ukrajiny neustane, doplnil.

Přes změny, například zjednodušení lékařských prohlídek a odstranění některých byrokratických procedur, má armáda podle náčelníka štábu rezervy. Má-li naplnit plán 30 tisíc profesionálních vojáků a 10 tisíc záloh, musí podle Řehky „přidat“, protože trh práce nabízí i jiné perspektivy.

Loni přibylo v meziročním srovnání 600 vojáků z povolání, přes nové náborové středisko se přihlásilo 7 tisíc uchazečů. (sfr)