Ursula Von der Leyenová oznámila záměr být šéfkou Evropské komise i na dalších 5 let. (Ilustrační foto).

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se bude ucházet o druhý mandát ve funkci předsedkyně Evropské komise. Oznámila to na tiskové konferenci v Berlíně. Německá politička zde získala jednomyslnou nominaci své strany, Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Jméno nového šéfa či šéfky komise je do velké míry závislý na výsledcích červnových voleb do Evropského parlamentu.

„Přijala jsem dnes uvědomělé a uvážené rozhodnutí: chci usilovat o druhý mandát,“ uvedla von der Leyenová.

Předsednictvo CDU o nominaci rozhodlo jednomyslně. Podle předsedy strany Friedricha Merze je zásluhou von der Leyenové to, že Evropa zůstala v těžkých letech koronavirové pandemie jednotná.

S tím, že má velkou reputaci v členských státech i daleko za hranicemi Evropské unie, prohlásil Merz.

Von der Leyenovou jako kandidátku do čela Evropské komise pravděpodobně nominuje rovněž Evropská lidová strana (EPP) na svém nadcházejícím březnovém sjezdu v Bukurešti.

Členy EPP jsou vedle německé konzervativní unie CDU/CSU mj. i tuzemské strany TOP09 a KDU-ČSL.



Ursula von der Leyenová (65) stojí v čele EK od prosince 2019 jako první žena v této funkci. Její prioritou byla od počátku zelená politika.

Během svého mandátu musela čelit pandemii koronaviru, migrační krizi, ruské invazi na Ukrajinu i energetické krizi. Před svým působením v komisi byla šest let první ženou v čele německého ministerstva obrany.

Nového předsedu či předsedkyni Evropské komise vyberou po červnových volbách do EP lídři 27 členských zemí EU. Bývá zvykem, že post obsadí zástupce nejsilnější unijní frakce, kterou podle průzkumů i po letošních volbách patrně zůstane EPP. (sfr)