Šéfdiplomat EU Josep Borrell odmítl Trumpovo zpochybňování pomoci NATO spojencům. (Ilustrační foto).

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell odmítl postoj pravděpodobného republikánského uchazeče o Bílý dům a bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, který naznačil, že Spojené státy by neposkytly pomoc zemím NATO v případě ruského útoku, pokud by tyto země nedostatečně financovaly vlastní obranu.

„Budu trochu sarkastický. Během této kampaně uvidíme a uslyšíme mnoho různých tvrzení,“ prohlásil Borrell.

„NATO nemůže být vybíravá vojenská aliance. Nesmí být podmíněna tím, jaký má zrovna americký prezident náladu. Není to o tom, že ano, nebo ne, nebo zítra možná ne, to závisí na tom, kdo právě vládne,“ dodal.

Bývalý americký prezident Trump, který usiluje o republikánskou nominaci, ve svém projevu před svými příznivci ve městě Conway v Jižní Karolíně připomněl setkání s prezidentem „jisté velké země“ v Evropě, který se prý ptal: „Když nebudeme platit a Rusko nás napadne, ochráníte nás?“

Trump údajně odpověděl: „Ne, nebudu vás chránit. Ve skutečnosti bych je (Rusko, pozn. redakce) povzbuzoval, aby dělali, co chtějí.“

Trump ještě jako prezident USA informoval evropské představitele, že v případě napadení by Evropa nemohla počítat s pomocí Spojených států.

Řekl to v minulosti předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové.

Trumpova slova citoval eurokomisař Thierry Breton. Výrok byl pronesen na Světovém ekonomickém fóru v Davosu v lednu 2020. Podle Bretona Trump také prohlásil, že NATO je mrtvé, a že Spojené státy z něj odejdou.

„Musíte pochopit, že pokud Evropu někdo napadne, my vám rozhodně nepřijdeme na pomoc, nepodpoříme vás,“ řekl prý Trump.

„Mimochodem, NATO je mrtvé a my z něj odejdeme, vystoupíme z NATO. A mimochodem, dlužíte mi 400 miliard dolarů, protože jste neplatili, vy Němci, co jste měli platit na obranu,“ dodal Trump podle Bretona. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

ZBROJNÍ NOVINY

BUSINESS DEFENCE NEWS