CSG podporuje nadějného českého pilota na cestě do automobilové Formule 1.

Skupina Czechoslovak Group (CSG) se stala hlavním partnerem mladého závodníka Romana Staňka, který je jediným českým zástupcem ve Formuli 2. Talentovaný devatenáctiletý pilot je v současnosti jedinou českou nadějí, která by mohla závodit až v nejvyšší soutěži závodů vozů formule.

CSG se proto rozhodla Romana Staňka podpořit s cílem a společně dosáhnout této mety – účasti v závodech Formule 1. V neděli 11. února 2024 se poprvé na testovacích jízdách v Bahrajnu představilo logo CSG na závodním voze a výstroji českého pilota.

„Skupina CSG je historicky provázána se světem českého motoristického sportu prostřednictvím naší automobilky Tatra. Roman Staněk se závodění věnuje už od svých devíti let a jen díky svým výkonům se dostal až do Formule 2.“

„Jako silná a dynamicky rostoucí skupina chápeme ambice a odhodlání prorazit na mezinárodním poli a chceme s Romanem Staňkem dosáhnout účasti ve slavné Formuli 1. Podporujeme mladé talenty, kteří mají zdravou dravost, chtějí dosáhnout úspěchu a jdou si vytrvale s pílí za svými cíli. Roman Staněk je toho příkladem,“ uvedl David Chour, výkonný ředitel CSG.

Roman Staněk, rodák z Valašského Meziříčí, se během své kariéry přes úspěšné sezóny v závodech motokár a nižších formulových sériích dostal až do Formule 2, ve které závodí druhým rokem.

Alespoň jeden jezdec ročně se může z této soutěže probojovat do Formule 1, což je jeho cílem. Věří, že letošní sezónu, kdy se ve Formuli 2 přechází na monoposty nové generace, zvládne a probojuje se na čelní umístění v závodech i v celkovém pořadí šampionátu.


Roman Staněk.


„Závodění obětuji vše, tvrdě na sobě makám a dělám vše pro to, abych dosáhl na svůj sen. Velmi si proto vážím podpory skupiny CSG, která mi umožní uskutečnit další starty ve Formuli 2. CSG je silným partnerem a respektovanou značkou a nového hlavního partnera budu rád hrdě reprezentovat a usilovat o to, abychom společně dosáhli Formule 1,“ dodal závodník, který startuje již třetím rokem za italskou stáj Trident.

„Pro řadu diváků jsou závody formule velmi atraktivní a jsme rádi, že jim můžeme tento sport přiblížit právě díky podpoře jediného českého reprezentanta ve vrcholných závodech formule. Věříme, že divákům naplno ukáže své závodní umění, dravost a talent,“ konstatoval Chour.

Skupina CSG má k historii českého motoristického sportu blízko. Do skupiny CSG totiž patří automobilka Tatra, která je třetí nejstarší na světě. Funguje už od roku 1850, první automobil vyrobila v roce 1897 a během historie významně ovlivnila světový automobilový průmysl. Nákladní vozy Tatra závodí desítky let na Dakar Rallye a Tatra historicky podporuje některé závodní týmy.

O skupině CSG

Globální průmyslově-technologická skupina CSG vlastněná českým podnikatelem Michalem Strnadem má klíčové výrobní podniky v České republice, na Slovensku, ve Španělsku, v Itálii, Indii, Velké Británii a USA a své výrobky exportuje do celého světa.

CSG soustavně investuje do rozvoje svých společností a zároveň expanduje v hlavních oborech svého podnikání. Součástí skupiny jsou například česká automobilka Tatra Trucks, významný světový výrobce malorážové munice Fiocchi nebo český výrobce radarů Eldis. V podnicích začleněných do skupiny CSG a v propojených firmách pracuje více než 10 000 zaměstnanců.

V roce 2022 dosáhly konsolidované tržby skupiny hodnoty 25 mld. korun. Hlavními obory CSG jsou strojírenství, automobilový, železniční, letecký průmysl, obranný průmysl a výroba malorážové munice. S produkty společností CSG se lze díky silné proexportní orientaci setkat na všech kontinentech. (sfr)