ČNB zhoršila odhad letošního růstu ekonomiky v Česku na 0,6 procenta.

Česká národní banka (ČNB) ve své nové prognóze zhoršila výhled vývoje tuzemské ekonomiky. Hrubý domácí produkt (HDP) má podle ČNB letos vzrůst jen o 0,6 procenta. Ještě v listopadové prognóze ČNB čekala růst 1,2 procenta. Se stejnou prognózou růstu o 1,2 procenta na letošní rok pracuje stále i Ministerstvo financí ČR.

Hospodářské oživení má být podle ČNB letos jen slabé, rychlejší růst by měl ekonomiku čekat až v příštím roce. I tam ale centrální banka zhoršila výhled, když nyní na příští rok předpokládá růst HDP o 2,4 procenta, když ještě v listopadové prognóze předvídala 2,8 procenta.

Za celý loňský rok podle prvního odhadu ČSÚ klesla tuzemská ekonomika o 0,4 procenta.

Snížení úrokové sazby

Česká národní banka také rozhodla o snížení zákaldní úrokové sazby o půl procentního bodu na 6,25 procenta.

„ČNB čeká, že inflace klesla ke třem procentům. Bankovní rada dál vidí proinflační rizika, kvůli kterým by inflace nesestoupila až k cílovým dvěma procentům. Proto musí ČNB k rozhodování přistupovat opatrně,“ oznámil guvernér ČNB Aleš Michl.

S uvolňováním měnové politiky začala centrální banka loni v prosinci, kdy základní úroková sazba klesla o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta. Jednalo se o první změnu od června 2022. (sfr)