Společnost EG.D aktualizovala svou mapu připojitelnosti fotovoltaických elektráren. (Ilustrační foto).

Společnost EG.D upgradovala mapu připojitelnosti FVE. Zájemci o fotovoltaiku nově získají i informace, jaký výkon si mohou připojit na konkrétní adrese. Informovala o tom firma EG.D, která patří do skupiny E.ON.

Distribuční společost EG.D loni v březnu jako první z tuzemských distributorů přišla s tzv. mapou připojitelnosti. Jedná se o online nástroj, jež umožňuje zájemcům o obnovitelný zdroj energie zjistit, jestli v jejich lokalitě je volná kapacita sítě na připojení přetokové výrobny.

Letos v lednu pak EG.D spustilo na adrese pripojitelnost.egd.cz novou verzi utility, která je oproti té původní ještě intuitivnější a
zájemcům o připojení obnovitelného zdroje nově umožňuje zjistit, jak velký výkon si mohou připojit přímo na své konkrétní nemovitosti.

„Jedná se o další krok, kterým chceme našim zákazníkům vyjít vstříc. I když situace na trhu se vloni postupně stabilizovala, stále zaznamenáváme zvýšený zájem o připojování obnovitelných zdrojů energie do naší sítě.“

„Jen vloni jsme evidovali 31 000 žádostí o připojení a dohromady jsme připojili 27 000 fotovoltaických elektráren o celkovém výkonu 330 MW. Do budoucna nás čekají výzvy v podobě komunitní energetiky a sdílení energií například v bytových domech. I proto jsme upgradovali a uživatelsky co nejvíce zpříjemnili používání naší mapy připojitelnosti,“ uvedl Libor Kolář, vedoucí
rozvoje a koncepce sítě v EG.D.

Zákazníci mají informace v reálném čase

Původní verzi mapy připojitelnosti navštívilo od března do konce prosince 2023 více než 130 000 unikátních uživatelů. Na novou verzi mapy připojitelnosti, kterou EG.D vyvinulo společně s německou softwarovou společností envelio, zavítalo za první měsíc jejího fungování více než 17 000 uživatelů.

„S pokračujícím boomem žádostí o připojování fotovoltaik bylo nutné původní verzi mapy připojitelnosti vylepšit. V předešlé verzi sizákazník mohl najít své odběrné místo a zjistit, zda je v dané lokalitě kapacita sítě na připojení fotovoltaiky s přetokem, nebo ne.“

„Nově je možné získat informace i o připojitelném výkonu přímo na dané adrese. Je to díky tomu, že jsme novou verzi napojili na reálné výpočty vycházející z online dat. To je největší devízou nové aplikace oproti té původní, která byla statická,“ vysvětlil objasňuje Michal Holan, projektový manažer útvaru Smart Development v EG.D.

Mapa zobrazí i vzdálenost k místu připojení

Autoři zkoušeli novou verzi mapy připojitelnosti několik měsíců interně v rámci EG.D i externě na vzorku potencionálních uživatelů.

„Z testování se zákazníky nám vyšlo, že nová aplikace je velmi intuitivní a srozumitelná. Jako největší výhodu ocenili dohledatelnost připojitelného výkonu pro konkrétní nemovitost,“ dodal Holan. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

NEJ ENERGIE


VŠE O ENERGETICE ČTĚTE ZDE:

ENERGETICKÉ NOVINY