Revoluce v sociálních dávkách: Jurečka představil reformu. Součástí je kontrola dětí i majetku. (Ilustrační foto).

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil hlavní body připravované reformy sociálních dávek v Česku. Cílem je sjednocení čtyř různých sociálních dávek do jedné. Změny by se měly dotknout téměř 1 milionu lidí. Součástí podmínek pro pobírání dávky bude mj. kontrola školní docházky dětí i majetkový test rodiny.

Ministerstvo chce sloučit přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení do jedné sociální dávky. Na těchto dávkách dnes stát vyplácí celkem 30 miliard korun.

Při posuzování výše dávky se budou hodnotit čtyři složky.

Změna se podle Jurečky dotkne necelého milionu lidí, kteří dávky pobírají. Propojením dávek se podle ministerstva lépe zacílí na potřebné, snadněji se tím pomůže rodinám a dětem.

Jednodušší má být i vyřízení dávky – má ubýt papírů a formulářů. Žádat o dávku bude možné i elektronicky.

Jurečka přiznal, že administrativní vyřízení sociálních dávek dnes není jednoduché. Stále i po dosavadním zjednodušení je nutníé vyplnit minimálně 16 stran papírů.

Propojením a sloučením čtyř typů podpor prý stát dokáže efektivněji zacílit na domácnost a podívat se na její příjmy, majetek, bytové poměry, počet dětí, i na to, jak žadatelé pracují či jak by pracovat mohli.

„Budeme fungovat na principu jedna rodina, jedna žádost, jedno správní řízení a výsledně i jedna dávka,“ prohlásil Jurečka.

Podle něho dnes u nás není provázaná motivace k tomu, aby se lidé, pobírající dávky, snažili pracovat,

Mezi složkami dávky, podle níž se bude velikost a nárok na dávku hodnotit, bude pracovní bonus, který má podporovat příjemce, aby svou situaci vlastním přičiněním zlepšili.

Druhá složka se bude týkat dětí, třetí bydlení, čtvrtá nákladů na základní životní potřeby.

Součástí podmínek bude také kontrola školní docházky dětí. Podle Jurečky se totiž nyní často stává, že děti v sociálně potřebných rodinách nedokončí ani základní školu.

Poukázal také na to, že by změna systému sociálních dávek mohla přinést zvýšení podpory.

Například šestičlenná rodina z Pelhřimova, v níž otec pracuje a matka je na rodičovské dovolené a přivydělává si k ní a která má náklady na bydlení ve výši 18 tisíc měsíčně, dnes na čtyřech uvedených dávkách pobírá celkem 10 873 korun.

Nově by to mělo být 15 725 korun.

Pokud si ale žadatelé nebudou hledat práci a nemají žádné příjmy, nebudou muset na rozdíl od současnosti dostat také nic. s tím, že ministerstvo má vyčleněný okruh osob, jako jsou handicapovaní, llidé v seniorním věku a rodiče zvláště malých dětí, kterých se to nebude týkat.

Účinnost nových podmínek předpokládá Jurečka v příštím roce. (sfr)