Světová ekonomika letos poroste o 3,1 %, odhadl MMF. (Ilustrační foto).

Světová ekonomika letos poroste o 3,1 procenta. Ve svém odhadu to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Podle aktualizované prognózy této organizace se hrubý domácí produkt (HDP) zvýší o 3,1 procenta, když ještě loni v říjnu MMF odhadoval letošní růst na 2,9 procenta.

Za zlepšením prognózy podle fondu stojí příznivější hospodářské vyhlídky ve Spojených státech a v některých velkých rozvíjejících se ekonomikách.

Odhad letošního růstu ekonomiky ve Spojených státech měnový fond zlepšil na 2,1 procenta, zatímco dosud předpokládal 1,5 procenta. Růst největší ekonomiky světa by tak i navzdory zlepšení výhledu zpomalil z loňských 2,5 procenta. V příštím roce navíc MMF očekává další zpomalení, a to na 1,7 procenta.

Růst ekonomiky eurozóny v letošním roce podle MMF zrychlí na 0,9 procenta z loňského tempa 0,5 procenta. Fond však odhad letošního hospodářského růstu v eurozóně zhoršil proti říjnové prognóze, která počítala s růstem HDP eurozóny o 1,2 procenta.

V příštím roce MMF nyní očekává zrychlení růstu v eurozóně na 1,7 procenta.

Předpokládá se, že motorem oživení ekonomiky eurozóny bude silnější spotřeba domácností, jelikož poleví dopady cenového šoku u energií a zároveň klesne inflace, což podpoří růst reálných příjmů, domnívá se MMF.

Odhad letošního růstu čínské ekonomiky fond zlepšil na 4,6 procenta z dříve předpokládaných 4,2 procenta. Ke zlepšení letošního výhledu MMF přikročil také například u Indie, Brazílie a Mexika.

Výrazné zlepšení očekává fond ve výhledu pro Rusko. Předpokládá, že ekonomika Ruské federace letos vykáže růst o 2,6 procenta, zatímco v říjnu růst odhadoval na 1,1 procenta. Zlepšení výhledu ruské ekonomiky podle MMF odráží pokračování jejího překvapivě silného růstu z loňského roku, za kterým stály vysoké vojenské výdaje.

Ruská ekonomika loni podle MMF vykázala růst o tři procenta, zatímco o rok dříve o 1,2 procenta klesla. V příštím roce očekává měnový fond zpomalení růstu na 1,1 procenta.

Tempo růstu globální ekonomiky by tak podle aktualizované prognózy mělo zůstat stejné jako loni. Měnový fond ve zprávě také potvrdil, že v příštím roce i nadále počítá s růstem světové ekonomiky o 3,2 procenta.

„Oživení globální ekonomiky z pandemie covidu-19, ruské invaze na Ukrajinu a krize životních nákladů je překvapivě odolné,“ uvedl fond. „Inflace klesá rychleji, než se očekávalo,“ zdůraznil MMF. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Ekonomika České republiky v loňském roce klesla o 0,4 procenta, odhadl ČSÚ