Ekonomika České republiky v loňském roce klesla o 0,4 procenta, odhadl ČSÚ.

Ekonomika České republiky v loňském roce klesla o 0,4 procenta. V předběžném odhadu to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). V loňském čtvrtém čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) meziročně klesl o 0,2 procenta. Oproti třetímu kvartálu však o stejnou hodnotu vzrostl.

Na celoročním poklesu HDP o 0,4 procenta se podle ČSÚ nejvíce podílel pokles výdajů na konečnou spotřebu domácností a změna stavu zásob. Pozitivně na vývoji ekonomiky se naopak podepsala zahraniční poptávka.

Vývoj hrubé přidané hodnoty loni táhl zejména zpracovatelský průmysl a informační a komunikační činnosti. Negativně se naopak projevily skupiny odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství, uvedli statistici.

Mezičtvrtletní růst HDP podle ČSÚ podpořila hlavně zahraniční poptávka a po dlouhé době také výdaje na konečnou spotřebu domácností.

V roce 2022 vzrostl HDP České republiky meziročně o 2,4 %. (sfr)


PLNÝ TEXT ZPRÁVY ČSÚ:

Předběžný odhad HDP – 4. čtvrtletí 2023

HDP v roce 2023 klesl o 0,4 %
30.01.2024

Hrubý domácí produkt klesl v roce 2023 podle předběžného odhadu o 0,4 %. Ve 4. čtvrtletí HDP klesl meziročně o 0,2 % a mezičtvrtletně vzrostl o 0,2 %.

Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost byl v roce 2023 podle předběžného odhadu o 0,4 % nižší než v roce 2022. Vývoj ovlivnil pokles výdajů na konečnou spotřebu domácností a změna stavu zásob.

Naopak pozitivní vliv měla především zahraniční poptávka. Vývoj hrubé přidané hodnoty podpořil zejména zpracovatelský průmysl a informační a komunikační činnosti. Negativní vliv měla skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství.

„V posledním čtvrtletí předchozího roku vzrostl HDP mezičtvrtletně o 0,2 %. Růst podpořila hlavně zahraniční poptávka a po dlouhé době také výdaje na konečnou spotřebu domácností,“ komentuje údaje Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Na straně tvorby hrubé přidané hodnoty se ve 4. čtvrtletí mezičtvrtletně dařilo především zpracovatelskému průmyslu. Meziročně klesl HDP o 0,2 %. V meziročním srovnání převážil negativní vliv tvorby hrubého kapitálu nad růstem zahraniční poptávky.

Zaměstnanost vzrostla v minulém roce o 0,7 %. Ve 4. čtvrtletí zaměstnanost mezičtvrtletně klesla o 0,1 % a meziročně vzrostla o 0,4 %.