USA podmínily prodej stíhaček F-16 Turecku jejich nepoužitím ve válce proti Řecku. (Ilustrační foto).

USA údajně podmínily prodej stíhaček F-16 Turecku jejich nepoužitím ve válce proti Řecku. Uvedl to řecký deník Kathimerini. Spojené státy už před několika dny odsouhlasily prodej 40 letounů F-16 Turecku za 23 miliard dolarů (525 miliard korun).

Souhlas Bidenovy administrativy s prodejem stíhaček následoval záhy poté, kdy Turecko po dlouhém váhání schválilo přijetí Švédska k NATO.

Spojené státy také plánují prodat až 40 stíhaček F-35 Řecku a zemi dále darují další obranné vybavení.

Podle zmiňovaného řeckého deníku americké ministerstvo zahraničí písemně informovalo o podmínkách prodeje výbory v Kongresu. Americká letadla nesmí Turecko používat pro provokace proti Řecku či jiných spojenců v NATO, například pro přelety nad řeckými ostrovy.

V případě, že by Turecko podmínky porušilo, USA by mohly turecký program F-16 ukončit.

Řecko je proti prodeji nových letounů a modernizaci starších stíhaček Turecku z obav, že by tyto zbraně mohly být použity proti Řecku.

Turecko chce koupit bojové letouny F-16 a modernizovat ty stávající poté, co bylo vyloučeno z programu stíhaček F-35 kvůli akvizici ruského protivzdušného systému S-400.

„Pokud bychom vyřešili problém s S-400, o což stojíme, tak by Spojené státy rády přivítaly Turecko v rodině F-35,“ uvedla  náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová. S tím, že prodej stíhaček F-16 Turecku je pro USA prioritou.

Turecko, Řecko i USA jsou členy Severoatlantické aliance (NATO). (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

ZBROJNÍ NOVINY

BUSINESS DEFENCE NEWS